Türkiye’de şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının kamuda istihdamına yönelik çalışmalar, 1996 yılında başlamıştı. İlk atamanın yapıldığı yılından bugüne kadar, yaklaşık 50 bin kişi kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildi. Eylül ayında yapılacak yeni atama ile bu sayı daha da artacak.
Şehitlerin eş ve çocukları ile gazilere, kendileri veya lehine feragat verdikleri bir yakınına kamuda istihdam hakkı sağlanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü, bu istihdam hakkını düzenli olarak yürütmekte.
1996’DAN GÜNÜMÜZE İSTİHDAM SÜRECİ
Türkiye'de ilk kamuda istihdam ataması 1996 yılında gerçekleştirildi. 1996'dan 2002'ye kadar 6 bin 315 şehit yakını, gazi ve gazi yakını kamu sektöründe yer aldı. 2023 yılında yapılan 591 yeni atama ile bu sayı yaklaşık 50 bine ulaştı.
KISITLAMASIZ ATAMA VE ÖNCELİKLER
Şehit yakınları ve gazilerin devlet memuru yakınlarının atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere yer verilmiyor. Terör eylemlerinde şehit olan, çalışamayacak derecede malul olan ya da malul olup çalışabilir durumda olan kamu görevlilerinin ve erbaşların eş ve çocuklarına öncelik tanınıyor.
İDARİ İZİNLER VE SEYAHAT İMKANLARI
Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli malul gaziler ve eşleri, 19 Eylül Gaziler Günü’nde, şehit eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri ise 18 Mart Şehitler Günü’nde idari izinli sayılıyor. Bu uygulama, kişilerin çalıştıkları kurumlar tarafından yürütülüyor.
Ayrıca, şehit yakınları ve gaziler için Türk Hava Yolları ile yapılan protokol kapsamında yüzde 50 indirimli uçak bileti imkanı sağlanıyor. AJet ile yapılan anlaşma çerçevesinde ise şehit yakınları, gaziler ve yakınları iç hatlarda ve KKTC seferlerinde yüzde 50, dış hatlarda ise yüzde 20 indirimli uçak bileti avantajına sahip.