AK Parti'de yeni anayasa mesaisi: Çalıştay adımı!

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin yeni bir anayasaya olan ihtiyacını vurgulayarak, bu konuda ciddi adımlar atılacağını duyurdu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, yeni anayasanın sadece bir arzu değil, bir gereklilik olduğunu belirterek, ekim ayından itibaren bu konuda kapsamlı çalıştaylar düzenleyeceklerini söyledi.

Yazıcı, AK Parti'nin kurulduğu günden bu yana yeni bir anayasa yapma arzusunu her platformda dile getirdiğini ifade ederken, anayasa yapmanın milletin en doğal hakkı olduğunu ve bu hakkın bugüne kadar tam anlamıyla kullanılamadığını vurguladı. Cumhuriyet dönemi ve öncesinde yapılan anayasaların olağanüstü koşullarda hazırlandığını belirten Yazıcı, özellikle 1961 ve 1982 anayasalarının darbe süreçlerinde yapıldığını hatırlattı.

"ANAYASA ÜLKENİN DEMOKRATİK GÜVENCESİDİR"

Yazıcı, yeni bir anayasanın Türkiye'nin demokratik görünüşünün ve güvencesinin fanusu olarak kritik bir öneme sahip olduğunu söyledi. Mevcut anayasa metninde yapılan değişiklikler arasında uyumsuzluklar bulunduğunu ve bu nedenle A'dan Z'ye yeni bir anayasa yapmanın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi.

Yazıcı, bu süreçte AK Parti'nin aktif bir rol üstleneceğini, yeni yasama döneminde çalıştaylar düzenleyerek anayasa yapım sürecinin yol haritasını belirleyeceklerini açıkladı. Bu çalıştaylara hukuk, kamu yönetimi, siyaset bilimi ve sosyoloji gibi alanlarda uzman isimlerin katılacağını ve bu görüşlerin rapor haline getirilerek partinin yetkili organlarına sunulacağını belirtti. Ayrıca, diğer siyasi partilerle de iletişime geçilerek bir konsensüs sağlanmaya çalışılacağını söyledi.

"BİRLİKTE YAPMAK ESASTIR"

Yeni anayasa çalışmalarının toplumun geniş kesimlerinin katılımıyla gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yazıcı, anayasa yapımının demokratik bir süreç olması gerektiğini vurguladı. Geçmişte yapılan çalışmaların bir benzeri olarak, bu sefer daha somut adımlar atılarak anayasa yapım sürecinin ilerletileceğini belirtti.

Yazıcı, son olarak yeni anayasanın Meclis tarafından kabul edilse bile mutlaka milletin onayına sunulması gerektiğini ifade etti. Yazıcı, "Baştan sona, birinci maddeden son maddesine kadar bir anayasa yapıyorsanız, bu anayasa yapma hakkını kendinde bulunduran aziz milletin onayından mutlaka geçmesi gerekir. Aksi takdirde eksik olur ve arzu edilen anayasa işlevini görmek konusunda yetersiz kalır" diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri