Güler, liman ve iskele yapılarında gemilere verilen hizmetlerde taban ve tavan ücretlerin düzenlenmesini teklif ettiklerini belirtti. Ayrıca, kılavuzluk ve römorkör hizmetlerine ilişkin yeni düzenlemeler getirildiğini, bu hizmetlerden elde edilen pay oranlarının Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlendiğini kaydetti. Ticari gemilerin sera gazı emisyonları için karbon fiyatlandırma araçlarıyla hesaplanan tutarların, yeşil denizcilik araştırmaları için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesine özel ödenek olarak aktarılacağını söyledi.
Havacılık güvenliği tedbirlerine de değinen Güler, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı standartlarına uyum sağlamak amacıyla havaalanlarında yeni arama ve kontrol düzenlemeleri getirileceğini belirtti. Havaalanlarında çalışacak ve gizli bilgilere erişim sağlayacak kişilere yönelik güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacağını ifade etti.
SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK AÇIKLAMA
Sokak hayvanları konusundaki sorulara yanıt veren Güler, bütün sokak köpeklerinin toplanarak itlaf edileceği yönündeki bilgilerin yanlış olduğunu söyledi. Anayasanın 56. maddesine göre toplum sağlığının korunması gerektiğini vurgulayan Güler, mevcut rakamlara göre 2-2.5 milyon sahipsiz köpek bulunduğunu ve bu sayının 4-4.5 milyona kadar çıkabileceğini belirtti.
Güler, saldırgan, kuduz riski taşıyan ve hastalıklı hayvanların, merhamet çerçevesinde uyutulacağını ifade etti. Sokak köpeklerinin barınaklara alınarak barınakların kalitesinin yükseltilmesi gerektiğini belirten Güler, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre ilçe belediyeleri, il belediyeleri ve büyükşehir belediyelerinin barınak yapma zorunluluğu olduğunu hatırlattı.
Güler, sokak hayvanlarına yönelik düzenlemelerin, hayvan sağlığı ve toplum güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayarak, tüm belediyelerin bu sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.