Aksa Tufanı operasyonuyla tüm dünyayı ayağa kaldırdı: Planın mimarı bir 'Misafir'

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları'nın geçtiğimiz günlerde İsrail sınırından sızarak büyük bir operasyon başlatması dünyada yankı uyandırdı. Peki bu operasyonun başında kim vardı? İşte ''misafir'' lakaplı Muhammed Deif ve hayat hikayesi...

Filistin ve İsrail arasında yaşanan savaş durumu tüm dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. 7 Ekim sabahı tüm dünya, Hamas'ın onlarca ağır silahlı askerinin İsrail'e sızmasını izledi. Aksa Tufanı operasyonu, İsrail ile birlikte tüm dünyada şok etkisi yaratırken, tüm dünya bu planın mimarını merak ediyor. İşte 'Misafir' kod adlı Muhammed Deif ve tüm detaylar...

DÜNYA Bİ SABAH AKSA TUFANI'NA UYANDI

Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı operasyon başlattığını duyurdu. Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, silahlı gruplar bölgedeki yerleşim yerlerine girdi. İsrail'in birçok noktası yangın yerine dönerken, tüm dünya bu saldırının şoku etkisindeydi. İsrail de bu operasyona karşı saldırı başlatırken, herkes Hamas'ın ilk andan itibaren büyük yankı uyandıran operasyonunun mimarını merak etti.

ONLARCA KEZ ÖLDÜRÜLMEK İSTENDİ

Bu isim, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın bulunması zor lideri Muhammed Deif'ten başkası değildi. İsrail'in ölüm listesinin ilk sırasında yer alan Deif, bu zamana kadar onlarca suikasttan sağ çıktı. Öyle ki İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberman, 2 sene önceki bir operasyon sonrasında "Operasyon boyunca Muhammed Deif'i öldürmeye çalıştık" demişti.

KOD ADI: MİSAFİR

Deif'in 1965'te işgal altındaki Gazze'deki Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğduğu biliniyor. Gerçek adı Muhammed Diab İbrahim al-Masri olan Kassam Tugayları lideri, daha sonra da İsrail'in hava saldırılarından kaçmasını da sağlayan göçebe hayat tarzı nedeniyle Arapça'da "misafir" anlamına gelen "deif" ismiyle anılıyor. 1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katılan Deif, 2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şehada'nın öldürülmesinin ardından Hamas'ın askeri kanadının başına geçti. Deif aynı zamanda Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri