Almanya'da "sessiz tilki" ve "bozkurt" gerilimi

Almanya'da bozkurt işaretiyle ilişkilendirilen 'sessiz tilki' işaretinin yıllardır öğretmenler tarafından kullanıldığı, özellikle sınıflarda düzeni sağlamak için gürültüyü azaltmak amacıyla kullanıldığı belirtiliyor.

Ancak son zamanlarda Bremen eyaletinde bu işaretin yasaklanmasıyla birlikte ülke genelinde büyük tartışmalara yol açtı.

Almanya'da oynanan EURO 2024 maçlarında Türk futbolcu Merih Demiral'ın bu işareti yapması, Türk kökenli vatandaşların en yoğun yaşadığı Avrupa ülkesinde büyük yankı uyandırdı. Alman siyasiler, bu işaretin aşırı sağcı propaganda ile ilişkilendirilmesi gerektiğini ve Avusturya'da benzer bir işaretin yasaklandığını vurguladı.

Sessiz tilki olarak bilinen işaretin, Almanca adı Leisefuchs-Schweigefuchs olan bozkurt işaretine benzeyen bir hareket olduğu ve Alman okullarında uzun yıllardır öğretmenler tarafından kullanıldığı ifade ediliyor. Bremen eyaletinin yasağının ardından, Hamburg gibi birçok eyaletin bu kararı doğru bulmadığı ve işaretin eğitim amaçlı kullanımının uzun bir geçmişi olduğu belirtiliyor.

Tartışma, Almanya'da geniş bir şekilde basının ve kamuoyunun gündemine oturdu ve bozkurt işaretinin sosyal ve siyasi bir sembol olarak nasıl algılanması gerektiği konusunda derinlemesine bir tartışma başlattı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri