Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaptığı deneylere dair bilgileri paylaştı. Gezeravcı, mikro yerçekimi ortamının bilimsel araştırmalar için dünyada sahip olunmayan farklı fırsatlar sunduğunu belirtti. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yapılan deneylerin malzeme bilimi, biyoloji, fizik, tıp ve genetik alanlarında gerçekleştirildiğini ifade etti.
Gezeravcı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın ardından Samsun Üniversitesi öğrenci ve akademisyenleriyle canlı yayın bağlantısı gerçekleştirdi. Deneylerin detaylarına değinen Gezeravcı, Türk iş insanları ve toplumu temsilcileriyle de bir araya gelerek, görev dönüşünde elde edilen verileri analiz ve değerlendirmek üzere bilim insanlarına teslim edeceğini belirtti.
Gezeravcı, Türkiye'nin uzaydaki varlığını temsil etmenin sorumluluğunu taşıdığını vurgulayarak, gençlerin ve gelecek nesillerin Türkiye'nin uzayda da var olduğunu bilmesi için çalıştıklarını ifade etti. Astronot, yerçekimsiz ortamda durabilme zorluğunu ancak hızlı oryantasyon sağlayabilme yeteneğiyle dengelediğini ve mikro yerçekimi ortamında kendini serbest ve özgür hissettiğini söyledi.
Gezeravcı'nın görevi kapsamında yaptığı deneyler arasında, TÜBİTAK tarafından hazırlanan gMetal deneyi, tıp alanında radyasyona maruz kalmanın etkilerini inceleyen bir deney, MİYOKA deneyiyle Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uzayda ilk defa uygulanacak bir elektronik kart üretimi teknolojisi testi ve PRANET deneyi gibi çeşitli projeler bulunuyor. Gezeravcı, deneylerin sonuçlarını, görev dönüşünde dünyaya getirerek Türk bilimine katkıda bulunmayı hedefliyor.