ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rektörü Akın Levent, anadolugazete.com.tr'ye üniversitede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Levent, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde eğitimine devam eden öğrenciler için öğrenci kulüpleri, sosyo-kültürel olanaklar gibi pek çok imkânların bulunduğunu da ifade etti.
''ÜNİVERSİTEMİZİN ÖZ ÜLKÜSÜ ANADOLU’DA BİR DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMAK''
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin kuruluşu ve gelişimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üniversitenizin temelleri 1976 yılında atıldı; 1981 yılında Atatürk Üniversitesine bağlandı, 01.03.2006 tarihinde kanunla Erzincan Üniversitesi olarak kuruldu. 18 Mayıs 2018 tarih ve 30425 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 7141 Sayılı Kanun'un 6.maddesi ile Erzincan Üniversitesinin ismi “Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi” şeklinde değiştirildi.
Üniversitemizde 12 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul, 11 meslek yüksekokulu, 17 araştırma merkezi ve 12 koordinatörlük bulunuyor. Üniversitemizin öz ülküsü Anadolu’da bir dünya üniversitesi olmak.
TÜRKİYE'NİN İKİNCİ DEPREM TEKNOLOJİLİREİ ENSTİTÜSÜ
Üniversitemizde Türkiye'nin ikinci Deprem Teknolojileri Enstitüsü kuruldu. Enstitü kurulduktan sonra misyon farklılaşması olarak kendine deprem teknolojileri alanını belirledi. İkinci misyonumuz olarak EBYÜ Türk Dünyası çalışmalarının merkezi olmayı hedeflemek. 2026 yılında ise Erzincan'ın Türk Dünyası Başkenti olması için gerekli müracaatı yapılacak. EBYÜ, bu doğrultuda;
- 2022 Ekim ayında 400 uluslararası katılımcı ile Uluslararası Türk Dünyası Sempozyumu gerçekleştirildi. Burada bilim adamlarının aldığı 11 karar metni Türk Devletler Teşkilatı’na Aksakallılar konseyi Başkanı Sayın Binali Yıldırım’a ve Dışişleri Bakanlığına teslim edildi.
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Ulusal Strateji Merkezi (USMER) ortaklığında “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Asya’da Devlet Birikimi Uluslararası Çalıştayı” gerçekleştirildi.
- Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve Eko Avrasya iş birliği ile üniversitemizde Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlama etkinlikleri kapsamında “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında Türk Dünyasına Genel Bakış” konulu panel düzenlendi.
- Cumhuriyetimizin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ev sahipliğinde ve Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın katılımlarıyla “Çağdaş Türk Dünyası Ortak Edebiyatının İnşası ve Nazım Hikmet Çalıştay’ı” gerçekleşti.
- Bakü’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliğinin (TÜRKÜNİB) 7. Genel Kurul Toplantısı’nda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin Türk Devletleri Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliği’ne üyelik başvurusu oybirliği ile kabul edildi.
- Yine 2024 Ekim ayında Uluslararası katılımlı Türk Dünyası Diasporası Sempozyumu düzenleme çalışmaları devam ediyor.
14 YERLEŞKE BULUNUYOR
EBYÜ Türk Devletler Teşkilatı Türk Üniversiteler Birliğinin üyesi olarak Türk dünyasının bilim ve teknoloji potansiyelini geliştirme sürecine daha fazla katkı sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Üniversitemizde 7’si merkezde olmak üzere 14 yerleşke bulunuyor.
Kütüphanemiz doğunun en büyük kütüphanelerinden biri, 132 bin 729 basılı kitap, 20.951 -e kitap toplam 153 bin 68 yayını ile Yalnızbağ Yerleşkesinde bulunan 10 bin metrekarelik kapalı alana sahip binada hizmet veriyor.
YÜKSEK LİSANSA BAŞVURU SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinin akademik kadrosu hakkında bilgi verebilir misiniz? Öğrenciler neden sizin üniversiteyi tercih etmeli?
Üniversitemiz öğrencilerimizin nitelikli eğitim alması için yeterli akademik personele sahip. Üniversitemiz bünyesinde 122 profesör, 166 doçent, 371 doktor öğretim üyesi, 213 öğretim görevlisi ve 209 araştırma görevlisi olmak üzere toplam bin 81 öğretim elemanının yanı sıra öğrencilerimize her türlü idari destek için 665 idari olmak üzere bin 746 personel görev yapıyor. Bin 272 yüksek lisans, 231 doktora öğrencimiz var. Şu an lisansüstü öğrenci başvuruları devam ediyor ve en az bin yeni lisansüstü öğrenci bekliyoruz.
Üniversitesinin toplam öğrenci sayısı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Üniversitemizde ön lisans eğitiminde 9 bin 615, lisans eğitiminde 12 bin 157, lisansüstü eğitimde bin 820, bin bir uluslararası olmak üzere toplam 24 bin 593 kişi öğrenim görüyor.
Üniversitenizde öğrencilere yönelik hangi hizmetler var?
ÖĞRENCİ KULÜPLERİ
Üniversitemiz, öğrencilerinin tüm ilgi alanlarına hitap edebilecek 99 tematik alanda öğrenci kulübüne sahip. Öğrenci kulüplerinde öğrencilerimiz sosyal, kültürel, sportif, toplumsal faaliyetlerin yanı sıra çeşitli projelerle bilimsel etkinliklerle kendilerini mezuniyet sonrasına hazırlıyor. Öğrenci kulüpleri geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde 399 faaliyet yaptı. Bir sempozyum, 6 kongre çalıştayı, 56 konferans, 54 panel söyleşi, 5 konser, 2 tiyatro, 23 sportif etkinlik, 31 sergi, 56 teknik gezi, kültürel etkinlikler 164 olmak üzere toplam 399 etkinlik gerçekleştirildi.
SOSYAL-KÜLTÜREL OLANAKLAR
Üniversitemiz çağdaş eğitimin yanı sıra kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikleri; alanında başarılı isimleri davet ederek konferans, panel, sergi, şenlik ve forum gibi faaliyetler düzenliyor. Daha geniş ölçüde sanat ve kültür faaliyetlerinden yararlanmalarını sağlıyor. Üniversitemizde bin 500 kişilik kapalı spor salonu, sauna, buhar odası ve fitness salonu, atletizm pisti, UEFA standartlarında bir adet, 2 adet halı saha, 4 adet tenis kortu, 3 adet basketbol sahası bulunuyor.
TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDULAR
Badminton’da üniversitemiz takım halinde Türkiye şampiyonu oldu. Unilig Atıcılık dalında Berat Afal Türkiye şampiyonu ve Türkiye rekortmeni, Kadın Güreş’inde Elvira kızımız Türkiye şampiyonu ve Avrupa’da U 23’de 2. oldu.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezimiz, öğrencilerin karşılaştıkları duygusal, sosyal, eğitim veya meslek ve iş seçimine ilişkin sorunların çözümünde onlara danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunuyor.
ENGELLİ ÖĞRENCİ HİZMETLERİ
Üniversitemiz Engelli Öğrenci Hizmetleri engelli öğrencilerin öğrenimleri süresince çeşitli alanlardaki ihtiyaçlarını ve karşılaştıkları güçlükleri tespit edip bu ihtiyaçların karşılanması ve güçlüklerin ortadan kaldırılması konusunda hizmetler sunarak; öğrenim hayatlarını ve toplumsal katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri alıp ve bu yönde düzenlemeler gerçekleştiriyor.
BARINMA VE BURS OLANAKLARI
Üniversitemiz öğrencileri için Kredi Yurtlar Kurumuna ait 7’si ilçe 6’sı merkezde olmak üzere toplam 11 bin 45 öğrenci kapasiteli 13 yurt bulunuyor. Bunlar haricinde Erzincan ili merkez ve ilçelerinde özel yurtlar ile birlikte barınma kapasitesi yaklaşık 12 bin öğrenciye ulaşıyor.
Üniversitemiz tarafından tespit edilen, burs verilecek şartları taşıyan öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumuna gönderilerek Rektörlük bursu veriliyor. Bunu yanı sıra Erzincan Kültür ve Eğitim Vakfı, gençlere sahip çıkmak öğrencilerin yanında olmak, motivasyon ve moral değerlerini yükseltmek amacıyla, burs imkânı sağlamaktadır. Ayrıca üniversitemiz programlarına ilk sıralarda yerleşen öğrencilerimize EKEV burs veriyor. Yine EBYÜ Vakfı ve Erzincanlı hayırsever iş adamları burs imkânları sağlıyor. EKEV ve EBYÜ Vakfı tarafında tamamen hayırseverlerin bağışlarıyla, il merkezinde Meydan 24 Yaşam merkezi Ekim ayında tüm Erzincanlıların hizmetine girecek olup buranın gelirlerinin tamamı Üniversite Öğrencilerine Burs ve eğitim öğretim için harcanacak.
YURTDIŞI OLANAKLARI
Üniversitemiz öğrencileri Erasmus programları ile dünya genelindeki üniversitelerle yapılan anlaşmalar doğrultusunda belirli dönemler dahilinde eğitim alma hareketliliğinden faydalanıyor.
Erasmus hareketliliği kapsamında 22 ülkeden 45 üniversite 92 bölüm ile anlaşma yapıldı. Erasmus programı dışında üniversitemizin 16 ülkeden 49 üniversite ile uluslararası ikili iş birliği bulunuyor.
Röportajın devamı yarın...