Anadolu'nun enfes lezzetlerinden biri: Çerkez Yemeği Kırniş...

Anadolu farklı mutfakları birleştiren bir coğrafya olarak, zengin bir lezzet menüsüne sahiptir. Çerkezlerden Türklere kazandırılan bir lezzet olan Kırniş, hem sunumu hem de tadıyla severek yiyeceğiniz bir yemek olacak.

ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU

Anadolu, yüzyıllardır farklı kültürlere ev sahipliği yaparken, doğal olarak gelenek görenekler gibi yemekler de etkileşime uğramıştır. Aslen bir Çerkez Yemeği olan Kırniş de bu yemeklerden bir tanesi olarak İç Anadolu Bölgesi'nde çokça yapılmaktadır. Farklı görünümü ve farklı soslarıyla tadının damağınızda yer edeceği bu yemeği çok seveceksiniz...

BABAANNELERİMİZDEN KALAN BİR MİRAS: KIRNİŞ

Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde tercih edilen Kırniş, diğer yörelerde Gılnış ya da Cılgındış olarak da biliniyor. Hamur yemeklerinde başarılı Çerkezler'den öğrenilme bir yemek olan Kırniş çok eski zamanlardan bugüne değin popülerliğini korumuştur.

Bir nevi tavuklu mantıyı andıran Kırniş, tereyağlı ve sarımsaklı sosuyla sofralara farklılık katıyor. Gündelik yemeklerden sıkılan ve yeni lezzetler denemeyi seven herkesin Kırniş'e mutlaka ama mutlaka şans verin.

Yapımı aşamalı olan Kırniş, biraz zahmet gerektirse de bu muhteşem lezzeti yediğiniz zaman buna değeceğini anlayacaksınız. İç Anadolu'nun köylerinde, köy tavuğu ile pişirilen Kırniş, kendine özgü sosuyla birleştiği zaman gurmelerin bile tarifini isteyeceği bir yemeğe dönüşüyor.

KIRNİŞ NASIL YAPILIR?

Kırniş için gerekli olan malzemeler:

Hamuru için:

  • Un
  • Su
  • Tuz

Üzeri için:

  • 1 adet tüm tavuk veya kişi sayısına göre tavuk but
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tereyağı

Kırniş yapım aşamaları:

  • İlk başta hamuru için gerekli olan un, su ve tuz derin bir kabın içinde kulak memesi halini alıncaya kadar yoğrulur.
  • Daha sonra 3 veya 4 bezeye ayrılan hamur görseldeki gibi kesilir ve hamura parmak uçlarıyla şekil verilir. Bu sebeple Kırniş'e tırnak mantısı da denir.
  • Daha sonra tavuklar ayrı bir tencerede haşlanır. Haşlandıktan sonra didilir.
  • Hamur da ayrı bir tencerede haşlanır ve düz bir tepsiye alınıp üzerine didilen tavuk eti serpiştirilir.
  • En son aşamada ise sos hazırlanır. Sosu içinse, tereyağı bir tavada köpük köpük olup kızarıncaya kadar kızdırılır.
  • Kızaran tereyağın içerisine, haşlanan tavuğun suyu ve rendelenmiş sarımsak eklenerek sıcak bir şekilde tavuklu hamur karışımının üzerine dökülür.
  • Sıcak bir şekilde servis edilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri