Anadolu'nun zenginliği yöresel kıyafetlerle ortaya çıkıyor!

Anadolu'nun kültürel çeşitliliği, Türkiye'nin farklı bölgelerinde giyilen kadın kıyafetlerinde kendini gösteriyor. Anadolu'nun dini, coğrafi ve demografik zenginliği, kadın kıyafetlerinde rengarenk motif ve işlemeler olarak sanat eserleriyle ifade ediliyor.

İklim, inançlar, kültür ve coğrafi yapıya göre farklılık gösteren kıyafetler, Anadolu'nun mozaiğinde çeşitli detaylarla dikkat çekiyor.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEKİ YÖRESEL KIYAFETLER DERLENDİ

Zamanla giysilerin modernleşmesiyle geleneksel kıyafetlerin günlük kullanımdaki yeri azaldı. Türkiye Halk Oyunları Federasyonu (THOF) tarafından düzenlenen yarışmalarda Türkiye'nin her yöresinden derlenen geleneksel kıyafetlerin kullanılması, bu çeşitliliğin sürdürülmesini amaçlıyor.

HOF Başkanı Suat Aksu, geçmiş yaşanmışlıkları genç kuşağa aktarma amacıyla çalıştıklarını ve düzenledikleri etkinliklerle geleneksel oyun ve kıyafetleri daha geniş kitlelere ulaştırdıklarını ifade etti. Aksu, Anadolu'da henüz keşfedilmemiş birçok oyun ve kıyafetin bulunduğunu da vurguladı.

UCU BUCAĞI OLMAYAN BİR ÇEŞİTLİLİK

Halk Oyunları Federasyonu Giysi Kurulu Başkanı Murat Faruk Ocak, kadın kıyafetlerinin bir emeğin ve bir birikimin ürünü olduğunu vurgulayarak, Anadolu kültürünü yansıtan kıyafetlerde ucu bucağı olmayan bir çeşitliliğin bulunduğunu belirtti.

Sivas'ın merkezi ile köyler arasında dahi kıyafet farklılıklarının olduğuna dikkat çeken Ocak, örnek olarak Kütahya, Bursa ve Akdeniz bölgelerini gösterdi. İklim, siyasi yapı ve dönemin modasının kıyafetleri şekillendirdiğini ifade eden Ocak, THOF olarak Türkiye genelindeki büyük bir yelpazenin ürünü olan halk oyunları kıyafetlerini günümüze taşıma amacında olduklarını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri