Ankara çölyakta Türkiye’nin öncüsü

Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, çölyak hastalığının yaşam tarzı üzerindeki etkilerini muhabirimize anlattı. Tanrıseven, çölyaklıların günlük hayatta karşılaştığı zorlukları ve Ankara'nın çölyak konusundaki öncü adımlarını vurgularken “Hedefimiz bir Avrupa ülkesi düzeyinde olmak.” dedi.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Çölyak, bağırsaklarda glüten adı verilen bir proteinin sindirilememesi veya tolere edilememesi sonucu ortaya çıkan bir otoimmün hastalık olarak biliniyor. Glüten, buğday, arpa, çavdar ve bazı tahıllarda bulunuyor.

Çölyak hastaları glüteni tükettiklerinde, bağışıklık sistemi bağırsaklarda hasara yol açar, bu da sindirim sorunları, beslenme eksiklikleri ve diğer sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tedavisi, ömür boyu glüten içermeyen bir diyeti benimsemeyi gerektiriyor.

GLUTENSİZ DİYETİN EN BÜYÜK ZORLUĞU ÇAPRAZ BULAŞMA

"Çölyak hastalığında çapraz bulaş, glüten içeren gıdaların glutensiz gıdalara değmesi sonucu glüten alımının olmasıdır." diyen Ankara Çölyak Derneği Başkanı Mehmet Tanrıseven, çapraz bulaşı şu sözlerle anlattı:

"Çölyak hastası bir kişi için hazırlanan gıdaların, glüten içeren diğer gıdalarla temas etmesi veya aynı ekipmanın kullanılması çapraz bulaşa neden olabilir. Bu durum, çölyak hastalarının dikkat etmeleri gereken önemli bir noktadır çünkü glüten alımı, bağırsak hasarına ve semptomların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, çölyak hastaları için glüten içermeyen gıdaların üretimi ve hazırlanması için özel önlemler alınmalıdır."

ANKARA, TÜRKİYE'DE ÇÖLYAK AÇISINDAN EN GELİŞMİŞ ŞEHİR

Çölyakla yaşamın zorluklarını kolaylaştırmak için 2017'de Ankara Çölyak Derneğini kurduklarını ifade eden Tanrıseven, Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) çölyaklılar için yaptığı faaliyetlerden dolayı teşekkürlerini dile getirdi.

Bu anlamda Ankara'nın Türkiye'de en gelişmiş şehir olduğunu ifade eden Tanrıseven, şunları söyledi:

"Öyle ki, Mansur Yavaş'ın göreve başladığı ilk yıllarda Halk Ekmek Bünyesi'nde üretilen 5 kalem glutensiz ürün bugün 25 kaleme çıkmış durumda. Bunun için il ve ilçe belediyemize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Amacımız ve isteğimiz Türkiye bir Avrupa kadar çölyak farkındalığı yüksek bir konuma gelmesi.”

"ÇÖLYAKLILAR İÇİN YAPILAN SGK ÖDEMELERİ ÇAĞIN GERİSİNDE KALIYOR"

“Çölyaklılar için yapılan SSK ödemeleri en büyük sorunlarımız arasında yer alıyor. Çölyaklılara 2011 yılına kadar glütensiz ürünler veriliyordu, sonra bu uygulama bırakıldı ve para vermeye başlandı. 2015 yılında ödemenin miktarı 45 dolardı, şu an ise 10 dolar. Bu destek çağın ekonomik şartlarının gerisinde kalıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, böyle bir bütçenin olmadığını belirtiyor, ancak ben buna bir alternatif getirmek istiyorum: 100 tane diyetini yapamayan çölyak hastasının hastane masraflarını yana yana getirelim, bir de 100 tane çölyaklıya verilecek desteği karşılaştıralım.

Diyetini yapamayan çölyaklıların oranı sağlık ekonomisine olumsuz etki olarak geri dönüyor. Eğer SGK böyle bir çalışma yaparsa, ilaç firmalarına ödeyeceği parayı çölyaklılara nakit olarak verdiğinde, çölyaklıların sağlık sorunları ortadan kalkacaktır. Gluten diyetini yapamayan bir çölyak hastası çocuk sahibi olmakta bile zorluk yaşayabilir, bu ciddi bir sorundur ve dikkatle ele alınması gerekmektedir. Şu an ülkemizde 10 kişiden yalnızca 1'i çölyaklı olduğunu biliyor, yani diğer 9 kişi çölyaklı olduğunu bilmeden yaşıyor. Bürokrasi tarafından verilecek desteklerle çölyakın çok yönlü zararları önlenebilir.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Güncel Haberleri