Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü Ayşenur Eygi davasında ifadeler ortaya çıktı!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Filistin'de başından vurularak yaşamını yitiren Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüne ilişkin başlattığı "insanlığa karşı suç işleme" başlıklı soruşturmada, tanık ifadelerini de soruşturma dosyasına dahil etti. Başsavcılık, Eygi'nin doğrudan hedef alınarak öldürüldüğünü belirterek olayla ilgili sorumluların tespitine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

6 Eylül'de Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beita kasabasında, aralarında Eygi’nin de bulunduğu bir grup barış gönüllüsüne İsrail askerlerinin müdahale etmesi üzerine çıkan olaylarda Eygi, başından vurularak hayatını kaybetmişti. Cuma namazı sonrasında düzenlenen dayanışma yürüyüşüne hiçbir gerekçe göstermeden gaz bombalarıyla müdahale eden askerlerin, bir Filistinli vatandaşın evinin çatısını işgal ettiği ve buradan açılan ateş sonucu Eygi’nin vurulduğu aktarıldı.

TANIK İFADELERİ: "DOĞRUDAN HEDEF ALINDI"

Dosyaya giren ifadelerde, Eygi’nin doğrudan öldürülme amacıyla hedef alındığına dair dikkat çekici açıklamalara yer verildi. ABD vatandaşı Alex Edward Harrison Chabbott, askerlerin hareketlerini gözlemleyebildiğini ve Eygi’nin kaçmaya çalışırken arkasından vurulduğunu belirtti. İngiliz tanık Dominic Robin Sedol ise, askerlerin zeytin ağaçları arasına kaçan grubu doğrudan nişan alarak ateş ettiğini ve Eygi’nin çığlıklarını duyduğunu anlattı.

"BAŞINDAN VURULMUŞTU, ÇOK KAN AKIYORDU"

Tanıklardan Avustralyalı Helen Maria O'Sullivan, Eygi'nin vurulduktan sonra yanında olduğunu ve başının sol tarafından çok miktarda kan aktığını gördüğünü belirtti. O'Sullivan, “Tamamen barışçıl bir durumdaydık. Orada hiçbir şiddet eylemi yoktu, sadece dayanışma ve izleme amaçlı bulunuyorduk” dedi.

SORUŞTURMA "İNSANLIĞA KARŞI SUÇ" KAPSAMINDA SÜRÜYOR

Başsavcılık, uluslararası iş birliği kapsamında Filistin adli makamlarından gelen belge ve tanık ifadelerini değerlendirerek olayın tüm ayrıntılarını açığa çıkarmayı hedefliyor. Soruşturmanın "kasten öldürme" ve "insanlığa karşı suç işleme" kapsamındaki incelemelerle sürdürüleceği belirtildi. Eygi’nin hayatını kaybettiği sırada, İsrail askerlerinin doğrudan barışçıl göstericilere yönelik şiddet uyguladığı ve mermilerin tam olarak göstericileri hedef aldığı ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

ABD vatandaşı olan Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinlilere destek için düzenlenen bir barış yürüyüşüne katılmış, ancak İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu başından ağır yaralanmış ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri