ÖZEL HABER: ESRA SARI
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER) tarafından düzenlenen Sivil Toplum Kuruluşları Afet Bilincinin Artırılması Paneli bugün yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Ankara Kent Konseyinin ev sahipliğinde düzenlenen panele; Türkiye Kent Konseyleri ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, ANKADER Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, alanında uzman isimler ve vatandaşlar katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra kamu, kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarının örgütlendiğini söyledi.
Türkiye’de vatandaşların özellikle afet bilincinin gelişmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “İçişleri Bakanlığının afet bilincini artırılması ile ilgili düzenlemek istediğimiz panele destek vermesi bizim için çok değerli.” dedi.
"TEDBİR ALALIM!"
Kamu, kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşların deprem bölgesinde örgütlendiğini söyleyen Yılmaz, “Depremden sonra örgütlenmeyle ilgili bir sıkıntı yok. Disiplin ile ilgili bir sorunumuz var. Tedbirle ilgili sıkıntımız var.” dedi.
"DEPREM BÖLGESİNDE BİLİNÇLİ HAREKET ETMEK GEREKİYOR!"
Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’ı depremden sonra ziyaret ettiğini belirten Yılmaz, deprem bölgesinde bilinçli hareket etmek gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
“Deprem bölgelerinde meydanda oluşturduğumuz çöp yığını yeni bir kirliliğe ve halk sağlığı sorununa yol açıyor. Yardımı kontrolsüz yaparak iyilik mi yapıyoruz, kötülük mü yapıyoruz? Binlerce plastik pet şişelerini kaderine terk ederek iyilik mi yapıyoruz? Bu konularla alakalı disiplin içerisinde bir süreç yönetmeliyiz. Bu yüzden afet bilincinin artması için bu konuda eğitim almalıyız. Eğitime açık olmalıyız.”
TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ!
Kamu, kurum ve kuruluşları, sivil toplum ve yerel yönetimlerin düzenlediği eğitim (afet eğitimi, arama, kurtarma gibi) programlarına vatandaşların katılması gerektiğini ifade eden Yılmaz, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu anımsattı.
AFET BİLİNCİ ARTMALI!
Halil İbrahim Yılmaz, “Vatandaşların afet bilincini artırması bizim için çok önemli. Kontrolsüz bir şekilde molozlara girmememiz gerekiyor. Kurtarırken öldürebileceğimizi anladık. İyilik etmek isterken kötü sonuçlara neden olabiliriz. Vatandaşların afet bilincinin artması gerekiyor.” diye konuştu.
Yılmaz, Türkiye’de doğal afetlerde arama kurtarma ekiplerinin çok başarılı olduğunu ve çok sayıda can kurtardığına dikkati çekti.
DEPREMİN TÜRKİYE’YE MALİYETİ 900 MİLYAR
Doğal afetlerde en büyük sorunun tedbir almamak olduğunu vurgulayan Yılmaz, “İmar affından 3 milyon kişi yararlandı. 30 milyar lira gelir elde etti. 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde 51 bin vatandaşımız hayatını kaybetti, 900 milyara yakın kamu maliyesi bedel ödeyecek.” diye belirtti.
İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler ve Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremleri olduktan sonra ikinci gününde Kahramanmaraş’ta olduğunu belirtti.
Fatih Kaya, depremden sonra Türk milletinin kenetlendiğini ifade ederek, “O süreçte herkes deprem bölgesine koştu. Çok büyük bir doğal afet yaşadık. Herkes seferber oldu. İçişleri Bakanlığı olarak, depremden sonra afet bilincinin artırılması ve bu alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının eğitilmesine bütçe ayırdık.” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Sivil Toplum Kuruluşları Afet Bilincinin Artırılması konulu panele geçildi.