Ankara Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Dilaver Alamur net konuştu: "Kendi yemediğimiz yemeği müşteriye yedirmeyiz"

Ankara Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Dilaver Alamur, sektörde yaşanan sorunlara dikkat çekti. Seçildikten sonra ilk kez anadolugazete.com.tr'ye konuşan Başkan Alamur, "Ahilik düsturu ile yetişen bir esnaf, kendi yemediği yemeği müşteriye yedirmez." dedi.

ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN

Ankara Lokantacılar Esnaf Odası Başkanı Dilaver Alamur, seçildikten sonra ilk kez anadolugazete.com.tr'ye özel açıklamalarda bulunarak gündemdeki konulara ilişkin değerlendirme yaptı. Alamur, Türkiye genelinde yemek ve hizmet sektörünün karşı karşıya kaldığı zorlukları, sektörde yaşanan güven sorunlarını ve çözüm önerilerini anlattı.

"ANKARA'DA İKİ BİN 700 ÜYEMİZDEN BİRİNDEN BİLE ŞİKAYET GELMEDİ"

Alamur, özellikle son dönemde gündeme gelen taklit ve tağşiş haberlerinin yeme-içme sektöründe güven sorunlarına neden olduğunu vurgulayarak, "Türkiye genelinde sadece bireysel işletmeler değil, tüm yemek ve hizmet sektörü esnafımız zor bir süreçten geçiyor. Gündeme gelen taklit ve tağşiş haberleri insanları yeme içme sektörüne karşı kuşku duyar hale getirdi." dedi.

Kamuoyunda yer alan haberlerin bir kısmının doğru olabileceğini belirten Başkan Alamur, "Bazı büyük firmalarla ilgili haberler doğru olabilir; fakat bu işletmeler bize bağlı kurumlar değildir. Bize bağlı 2 bin 700 üyemizden birinde bir şikayet duyulmadı. Biz hijyen ve güvenilirlik konusunda her zaman dikkatliyiz. Bizler ahilik düsturu ile yetişmiş esnaflarız, hiçbir zaman gözümüz müşterinin cebinde olmamıştır. Kendi yemediğimiz hiçbir yemeği müşteriye de yedirmeyiz." diye konuştu.

"MÜŞTERİLERİN İŞLETME MUTFAĞINI İNCELEME HAKKI VARDIR"

Hijyen denetimlerinin sıkı bir şekilde yapıldığını vurgulayan Alamur, Ankara Lokantacılar Esnaf Odası ve Tarım Bakanlığının düzenli olarak denetim gerçekleştirdiğini söyledi. Alamur, "İl Sağlık Müdürlükleri de belli periyotlarda işletmelerimizi denetler. Eksikler varsa bunlar küçük ve giderilebilir sorunlardır; gıda güvenliğini tehdit eden unsurlar değildir. Restoranlarımızda her zaman mutfaklarımızı inceleyebilir ve aldığımız malzemelerin belgelerini görebilirler. Tüm müşterilere mutlaka gittikleri işletmelerin mutfaklarını incelemelerini tavsiye ederim. Müşterinin işletme mutfağını görme hakkı vardır diledikleri gibi inceleyebilirler." şeklinde konuştu.

"AYDA DÖRT DEFA YEMEĞE GELEN BİR AİLE ŞİMDİ BİR KERE GELİYOR"

Alamur, ekonomik zorlukların yemek sektörünü derinden etkilediğine dikkat çekerek, ailelerin dışarıda yemek yeme sıklığının azaldığını belirtip sözlerine şu şekilde devam etti: "Geçtiğimiz dönemlerde ayda dört defa dışarda yemek yiyen bir aile şu an bunu bire düşürmüş durumda. KDV oranlarının sürekli artış göstermesi esnafımızı da zor durumda bırakıyor. Yüzde 1 KDV ile ürün alırken, bu oran yıl içinde yüzde 10'a çıkabiliyor. Ambalaj malzemeleri, un, odun, sebze ve temizlik malzemelerindeki maliyetler yüzde yüz oranında arttı. Enflasyonist piyasa hem müşteriyi hem de işletme sahiplerini olumsuz etkiliyor. Porsiyon küçültme gibi bizim kınadığımız olaylar da son yıllarda başladı. Bu, esnafımızın kültürüne ve ahlakına yakışmayan bir durumdur. Porsiyon küçültme gibi müşteriyi yanıltmaya yönelik davranışlar asla kabul edilemez."

"BAHARDA BÜYÜK BİR FESTİVAL GELİYOR"

Alamur bahar aylarında Ankara'nın yemek kültürünü tanıtmak amacıyla büyük bir festival düzenleyeceklerini şu sözlerle duyurdu:

“Ankara’da hizmet sektörü olarak beş ayrı gıda odamız var; lokantacılar, pastacılar, tatlıcılar ve federasyonlar olarak Ankara’da bu beş odada faaliyet gösteriyoruz. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği yaparak, 2025 bahar ayında, Allah’ın izniyle, büyük bir festival düzenleyeceğiz. Bu festivalde Ankara’nın yemeklerini, geleneklerini ve yemek kültürünü tanıtacağız. Ses getirecek bir festival olacak; sponsorlarımızın desteğiyle güzel bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Bu, hem Ankara’nın tanıtımına katkı sağlayacak hem de bizler için önemli bir adım olacak."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri