Yeni sıcaklık rekorları kapıda

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, en sıcak ilkbaharın ardından rekor sıcaklıkların haziran sonuna kadar devam edebileceğini ve 2024'ün en sıcak ikinci yıl olabileceğini belirtti.

Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 yılının mart ayı küresel ortalama hava sıcaklığı, tarih öncesi dönemle karşılaştırıldığında oldukça yüksek seviyelerde kaydedildi. Önceki en sıcak mart ayının ortalamasını 0,10 derece aşarak 14,14 derece ölçüldü. Ardından nisan ayı tüm zamanların en sıcak nisanı olarak kaydedildi. Mayıs ayı da tarihin en sıcak mayıs aylarından biri oldu.

Her geçen mevsimin daha sıcak geçtiğini ve iklim değişikliğinin etkisiyle sıcaklık rekorlarının sıkça kırıldığını belirten Kurnaz, 2024'ün son 12 ay içinde yaşanan en sıcak 12 ay arasında olduğunu ifade etti. Bu dönemde birçok gün rekor sıcaklıkların yaşandığına dikkat çekti.

Haziran sonuna kadar rekor sıcaklıkların devam edebileceğini ve 2024'ün, 2023'ten sonra en yüksek sıcaklık rekorunun ölçüldüğü ikinci sene olabileceğini belirten Kurnaz, Türkiye'de de sıcaklık rekorlarının kırılmasının muhtemel olduğunu vurguladı.

Kurnaz, Almanya'da devam eden Bonn İklim Değişikliği Konferansı'nın, bu yılın Kasım ayında düzenlenecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'na (COP29) hazırlık olarak görülebileceğini belirtti. Ancak, devletlerin bu konferanslarda gerçekçi adımlar atmalarının zor olduğunu ve genellikle önemli bir ilerleme sağlanmadığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri