Araç alacaklar dikkat: Bakanlık '6 Ay-6 bin kilometre' uygulamasına devam dedi!

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe önemli bir adım daha atarak "6 ay-6 bin kilometre" ve "ilan kısıtlaması" uygulamalarını 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzattığını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bugüne kadar 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığı bildirildi.

Ticaret Bakanlığı, yaptığı açıklamada otomotiv piyasasında önceki yıllarda yaşanan spekülatif fiyat oluşumları ve stokçuluk faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Bakanlık, bu kapsamda “pazarlama ve satış kısıtlaması” ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle uğraşan yetkili satıcılar ve bireyseller tarafından motosiklet, otomobil ve arazi taşıtlarının ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre geçmedikçe, doğrudan veya dolaylı olarak pazarlanması veya satışının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacağına ilişkin düzenlemeler getirmişti. Aynı şekilde, “ilan kısıtlaması” ile güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla ikinci el satışta pazarlanmasının da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yasaklandığı belirtilmişti.

BUGÜNE KADAR UYGULANAN CEZALAR

Ticaret Bakanlığı, bugüne kadar yaptığı denetimler sonucunda 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesi kapsamında otomobil yetkili bayileri ve oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. Bakanlık, bu düzenlemeler sayesinde sıfır taşıtların ikinci el pazarına düşürülerek haksız kazanç sağlanmasının önüne geçildiğini, sıfır taşıt arzının artmasına katkı sağlandığını ve tüketici mağduriyetlerinin ortadan kaldırıldığını vurguladı.

YENİ DÜZENLEMELERİN GEÇERLİLİK SÜRESİ UZATILDI

Bu kazanımlar doğrultusunda, Ticaret Bakanlığı, söz konusu iki düzenlemenin de 6 ay süreyle, 1 Ocak 2025 tarihine kadar yeniden uzatılmasına karar verdi. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle iştigal edenlerin yanı sıra, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz üç ve üzerinde ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek veya tüzel kişilerin 6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine aykırı satışlarının Noterlikler tarafından engellenmesine devam edileceği belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri