Araç sahipleri dikkat: Plakalarda yeni dönem uygulaması başlıyor!

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan önemli değişiklikler, milyonlarca araç sahibini etkileyen bir düzenlemeyi beraberinde getirdi. Bu düzenleme, araç plakalarında meydana gelen değişikliklerle dikkat çekiyor ve plakaların tek tek değiştirilmesini zorunlu kılıyor.

Yönetmeliğin 35. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişikliklerle birlikte araç plakalarına yeni özellikler eklendi. Bu yenilikler, tüm araç sahipleri için plakalarının değiştirilmesi gerekliliğini ortaya koyuyor.

YENİ DÖNEM: PLAKALAR TEK TEK SÖKÜLECEK

Yeni düzenleme kapsamında, tüm tescil plakalarında 12 haneli seri numarası ve 15x15 mm modüllü karekodun bulunması zorunlu hale geldi. Plaka değişimleri esnasında, mevcut plakalar çıkarılarak yerine karekod ve 12 haneli seri numarası içeren yeni plakalar takılacak.

Muğla Kamyoncu Otomobilci ve Şoförler Esnaf Odası Başkanı Arif Özer, plakalardaki yeni düzenlemeler hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, plaka değişiminin bazı özel durumlar haricinde zorunlu olmadığını ifade etti. Ancak plakaların TÜVTÜRK muayenesinden geçmemesi veya alım satımlarda sorun çıkması durumunda, Noterler Birliği'nden alınan kağıt ile plakanın referans numarasının eşleşmesinin gerektiğini vurguladı.

PLAKALARDA KAREKOD DÖNEMİ

Sahte plaka kullanımını engellemeyi hedefleyen yeni düzenleme kapsamında, plakalara 15x15 mm boyutunda karekod eklenmesi kararlaştırıldı. Bu karekod, plakanın üretim tarihi, üretim yeri ve seri numarası gibi bilgileri içermekte olup, elektronik ortamda saklanabilecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri