Arnavutluk'ta 'Bektaşi Devleti' kuruluyor!

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran’da, “Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti” adında yeni bir dini yapı oluşturacaklarını açıkladı.

Dünyanın en küçük devletlerinden biri olan Vatikan’ı andıran bu anklav, Arnavutluk'un dini hoşgörüsüne vurgu yapan bir proje olarak tasarlandı. Rama, bu yeni oluşumun kendi idaresi, sınırları ve pasaportları olacağını ancak ordu, sınır muhafızları ve mahkemesi bulunmayacağını belirtti.

DİNİ HOŞGÖRÜ VURGUSU

Başbakan Rama, ABD’nin önde gelen gazetelerinden The New York Times’a yaptığı açıklamada, yeni devletin Arnavutluk’un hoşgörülü İslam anlayışını dünyaya tanıtma amacını taşıdığını vurguladı. Rama, “Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız” diyerek, ülkenin dini çeşitliliğinin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

NATO MÜTTEFİKLERİNE BİLGİ VERİLMEDİ

Projeyi sadece en yakın yardımcılarıyla paylaştığını belirten Rama, ABD ve diğer NATO müttefiklerinin plana dair henüz bilgilendirilmediğini ifade etti. Yeni oluşumun detaylarının zamanla kamuoyuyla paylaşılacağını ve yapının kurulmasının uzun süreceğini belirten Rama, pasaportların yeşil renkte olacağını da sözlerine ekledi.

MANEVİ BİR PROJE

Başbakan Rama, Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti’nin bir mülkiyet değil, manevi bir mesele olduğunu vurguladı. Pasaport hakkına kimin sahip olacağı gibi önemli konular üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirten Rama, bu projenin Arnavutluk’un dini hoşgörü mirasını yüceltme çabası olduğunu ifade etti.

VATİKAN’IN DÖRTTE BİRİ BÜYÜKLÜĞÜNDE OLACAK

Arnavutluk Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamada, yeni devletin Vatikan’ın dörtte biri büyüklüğünde olacağı doğrulandı. Bektaşilik inancının Arnavutluk’taki güçlü yerini simgeleyecek bu oluşum, ülkedeki yaklaşık 115 bin Bektaşi’nin temsil edileceği bir merkez olarak hizmet verecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri