Arşivler o güne götürdü: İlk 23 Nisan kutlamaları!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk çocuklarına armağan ettiği ve yurt genelinde coşkuyla kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın tarihi ve önemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının yıl dönümünde başladı.

TBMM arşivinde özenle muhafaza edilen belgeler, bu önemli bayramın tarihini ve ilk kutlamalarını günümüze taşıyor. 1921 yılında kabul edilen ve 1927'de çocuklara armağan edilen bu bayram, Türk milletinin gönlünde bağımsızlığının ve milli egemenliğin simgesi haline geldi.

Atatürk'ün himayesinde ilk kez 1927 yılında çocuklara bayram olarak kutlanmaya başlayan 23 Nisan, o günden bugüne her yıl coşkuyla kutlanıyor. 1935'te Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kabul edilen bu özel gün, 1983'te Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak adlandırıldı.

Türkiye'nin milli bayramları arasında önemli bir yere sahip olan 23 Nisan, ulusal egemenliğin ve çocukların haklarının vurgulandığı bir gün olarak kabul ediliyor. Türkiye'nin dünya çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı uluslararası alana taşıyan ilk ve tek ülke olması, bayramın önemini bir kez daha vurguluyor.

TBMM arşivindeki belgeler arasında, ilk 23 Nisan kutlamalarına ait fotoğraflar ve gazete kupürleri bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri