Asgari ücrette ilk toplantı: Masadaki 5 farklı senaryo

Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret görüşmeleri bugün resmi olarak başlıyor. Hükümet, işçi ve işveren heyetleri saat 14.00'te bir araya gelerek yeni asgari ücretin belirlenmesi için önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu süreç, doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiriyor.

Asgari Ücret Komisyonu bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde toplanıyor. İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işveren heyetinin başkanlığını üstlenirken, işçi heyetinin başkanlığını TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.

4 İŞÇİ KOMİSYONDA YER ALACAK

Bu yılki görüşmelerde dikkat çeken bir nokta, TÜRK-İŞ heyetinde yer alan 5 kişinin içinde ilk kez 4 işçi bulunması. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkıda bulunacak.

TÜRK-İŞ, "İnsan onuruna yakışır" düzeyde bir asgari ücret talep ederken TİSK ise yeni asgari ücretin dengeli olması, istihdamı ve rekabet gücünü koruması gerektiğini savunuyor.

Asgari ücrette işveren desteğinin artırılmasını isteyen TİSK, ücretin üçlü mutabakatla belirlenmesini arzuluyor.

İşçi ve işveren arasında asgari ücret konusundaki görüş ayrılıklarına rağmen, vergi indirimi konusunda mutabık olmaları dikkat çekiyor. Her iki taraf da ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak azaltılmasında hemfikir görünüyor.

MASADAKİ SENARYOLAR NELER?

2024 asgari ücrete yüzde 30 zam: 14.882 TL
2024 asgari ücrete yüzde 35 zam: 15,392 TL
2024 asgari ücrete yüzde 40 zam: 15,962 TL
2024 asgari ücrete yüzde 50 zam: 17,103 TL
2024 asgari ücrete yüzde 55 zam: 17,673 TL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri