Aşık Veysel'in ölümünün üzerinden 51 yıl geçti!

Türkiye'nin usta halk ozanlarından Aşık Veysel ölümünün 51'inci yılında da en sevilen türküleriyle hatırlanıyor. Türk insanının duygularını, yaşayışını en güzel şekilde ifade eden Aşık Veysel çeşitli programlarla anılıyor.

Aşık Veysel'in vefatının üzerinden tam olarak 51 yıl geçti. Sivas Şarkışla Sivrialan Köyü'nde doğan ve dünyaya farklı bir gözle bakan Aşık Veysel ürettiği birbirinden değerli eserlerle günümüzde de en çok dinlenen ozanlardan biri olarak önemini koruyor.

21 Mart 1973 tarihinde dünyaya veda eden Aşık Veysel ölümünden tam 51 yıl sonra da sevenleri tarafından özlemle anılıyor. Uzun İnce bir Yoldayım, Güzelliğin On Par Etmez, Beni Hor Görme Gardaşım, Atatürk'e Ağıt gibi milyonlarca insanın hayatına dokunan eserler üreten usta ozan, aşk, doğa sevgisi, birlik ve beraberlik mesajları ile o günden bugüne ışık tuttu.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Asıl adı Veysel Şatıroğlu, yaşamının çeşitli dönemlerinde büyük acılarla karşılaştı. İki kız kardeşi, çiçek hastalığına yakalanarak hayatlarını kaybetti. Aşık Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı gözlerini kaybetti.

Babasının teşvikiyle 10 yaşındayken saz çalmaya ve şiir okumaya başlayan Aşık Veysel, o dönemin saz ustaları Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin'den ders aldı. İlk evliliğini 1919'da Esma Hanım ile yapan Veysel Şatıroğlu, annesini ve babasını 1920'de kaybetti. Eşinin kendisini terk etmesi üzerine 1928'de Gülizar Hanım ile evlendi ve yedi çocuğu oldu. Ancak, Hüseyin adındaki bir oğlu birkaç aylıkken hayatını kaybetti.

Aşık Veysel, aslen oyalanması için alınan sazla başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. Daha sonra, Ahmet Kutsi Tecer'in teşvikiyle kendi türkülerini yazıp söylemeye başladı. Şiirlerinde yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm ve sevgi gibi temaları işledi.

Deyişleri, 20. yüzyılın aşık halk edebiyatının önemli temsilcilerinden biri olan Aşık Veysel'in eserleri arasında öne çıktı. Bu deyişler, daha sonraları Hümeyra, Fikret Kızılok ve Esin Afşar gibi müzisyenler tarafından da düzenlendi. Şiirleri ise "Deyişler", "Sazımdan Sesler", "Dostlar Beni Hatırlasın" gibi kitaplarda toplandı.

Aşık Veysel, Sivas'ta düzenlenen Halk Şairleri Bayramı'nda birinci oldu ve ünü daha da yayıldı. 1933'e kadar diğer ozanların eserlerini seslendirdi, ancak bu tarihten sonra kendi bestelediği şiirleriyle müzik dünyasında yer aldı. 21 Mart 1973 yılında hayata gözlerini yumdu.

Sanatçı, 2022'de "vefa" kategorisinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü. Aralık 2022'de yayınlanan bir Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile vefatının 50. yılı nedeniyle 2023 yılı Türkiye'de Aşık Veysel Yılı olarak kutlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri