Asırlık demirci dükkânı teknolojiye ayak uydurdu, internet üzerinden dünyaya açıldı

İzmir'deki tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bir asırdır faaliyette olan demirci dükkânı, teknolojiyi kullanarak el emeği ürünlerini hem Türkiye'ye hem de dünyaya satmaya başladı. Osmanlı döneminden bu yana açık olan ve bir asırdır ocağı hiç sönmeyen bu işletme, diğer işletmelere de örnek teşkil ediyor.

Binlerce iş yerine ev sahipliği yapan Kemeraltı Çarşısı, birçok eski mesleğin yaşatıldığı bir mekân olarak İzmir'in olmazsa olmazlarından biri. Çarşıdaki asırlık demirci dükkânı, zamanın meydan okumasına rağmen faaliyetlerini sürdürüyor. Osmanlı döneminden bugüne açık olan ve ocağı bir asırdır hiç sönmeyen bu iş yeri, Kemeraltı Çarşısı'nın son demircisi olarak biliniyor.

BİN 200 DERECE ATEŞTE USTA ELLERİN MAHARETİ

Ali ve Ömer Akdemir kardeşler, babaları Süleyman Akdemir’den öğrendikleri mesleği yaklaşık 50 yıldır sürdürüyor. Tarihi dükkânda; balta, bıçak, tahra, çapa ve kürek gibi el emeği göz nuru ürünler satılıyor. Bin 200 derece ateşin karşısında usta eller, demire adeta hükmediyor.

İNTERNET SAYESİNDE AYAKTA KALDILAR

İş yerinin ayakta kalmasının en önemli sırrı, teknolojiye ayak uydurması oldu. Çekiç seslerinin eksik olmadığı, asırlık izler taşıyan bu tarihi iş yeri, internet sayesinde hem Türkiye'ye hem de dünyaya açıldı. Ömer Akdemir, "İnternetten satmasak kapatırdık, eski demircilik işleriyle dönmez" diyerek zamana ayak uydurmak zorunda kaldıklarını belirtti. İnternet üzerinden Türkiye’nin çok sayıda iline ve dünyaya ürün gönderdiklerini ifade eden Akdemir, Avrupa’daki emsallerine göre daha kaliteli ürünler yaptıklarını ve kullanıcılarının bu ürünleri birbirlerine tavsiye ettiklerini söyledi.

TARİHİ DÜKKANIN KÖKLÜ GEÇMİŞİ

Tarihi iş yerinin babasının ustasının ustasından beri açık olduğunu belirten Akdemir, "Bu ocak Cumhuriyet'imizden de eski, Osmanlı döneminden beri yanmaya devam ediyor. İnşallah oğlumla yanmaya devam edecek" dedi. Akdemir, babasının 1955’te Konya’dan gelerek burada çırak olarak başladığını ve dükkânın Yunan işgalinden bu yana faaliyette olduğunu anlattı. Şimdi ise oğlunun mesleği devralmasıyla büyük sevinç duyduğunu ifade etti.

YÜZDE 80-90 SATIŞ İNTERNET ÜZERİNDEN

Ömer Akdemir’in oğlu Süleyman Akdemir de (28) babasıyla birlikte mesleği sürdürüyor. Tarihi dükkânın hemen yanında açtığı iş yerinde ürünleri sergileyen Süleyman Akdemir, satışların yüzde 80-90'ının internet üzerinden gerçekleştiğini belirtti. İnternet sayesinde yurt dışı satışlarının da başladığını ve yaptıkları işçilik kalitesinin yüksek olması nedeniyle inanılmaz bir talep gördüklerini söyledi. Akdemir, "24 saate yakın bir şekilde çalışıyoruz. Gece-gündüz, aktif bir şekilde sipariş yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri