'Asrın Felaketi'nin üzerinden 9 ay geçti: Deprem bölgelerindeki son durum

Türkiye, 6 Şubat günü büyük bir acıya uyandı. Sabah saat 4.17'ye geldiğinde Pazarcık merkezli 7,7 şiddetinde ilk deprem meydana geldi. 8,6 kilometre derinlikte gerçekleşen bu depremin henüz daha şoku atlatılamazken 9 saat sonra ikinci büyük deprem Elbistan merkezli olarak gerçekleşti. Elbistan merkezli deprem 7 kilometrede 7,6 şiddetinde meydana geldi.

DOSYA HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Bu iki şiddetli deprem 11 ili etkiledi, resmi verilere göre 50 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye, tarihindeki en büyük felaketi 6 Şubat'ta yaşadı... Tüm yurtta kalpler bir attı, acılar paylaşıldı. Ancak acı yüreklere sığmayacak kadar büyüktü.

TÜRKİYE EN BÜYÜK ACISINI 9 AY ÖNCE YAŞADI

'Asrın Felaketi' olarak literatüre geçen Pazarcık ve Elbistan depremlerinin şiddeti öyle büyüktüki fay hattında 6 buçuk metreyi geçen kaymalar meydana geldi. Türkiye, dünyada eşi benzeri görülmemiş bir felaketi 9 ay önce yaşadı.

Saniyeler içerisinde yok olan hayatlar, yarım kalan hayaller... 6 Şubat tarihinde yardım çığlıkları yürekleri dağlarken depremden kurtulabilen vatandaşlar tek tek tuzla buz olan binalardan bir ses, bir nefes bekledi. Yurt içinden ve yurt dışından gelen arama kurtarma destekleriyle akıtılan her ter bir canın daha kurtulabilmesi içindi... Bu dönemde bir kez daha 'mucizeler' kendisini gösterdi. Yeni doğmuş bebekler günler sonra enkazdan sağ bir şekilde çıkarıldı, enkazda yara almadan kurtarılanlar da oldu...

Milyonlar televizyonlarda, radyolarda 'bir canı daha kurtardık' anonsunu bekliyordu.

Henüz acılar tazeyken dün Malatya'da üst üste iki deprem meydana geldi. Büyük artçılar sonrasında vatandaş, konteynerlere akın etti. Gerçekleşen depremler 5,2 ve 4,7 şiddettindeydi.

GERİDE KALAN 9 AYDA DEPREM BÖLGELERİNDE NELER YAPILDI?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2 milyondan fazla kişi ise konteynerlerde kalmaya başladığını açıklamıştı.

Tuzla buz olan şehirlerde depreme dayanıklı, yamaçlara inşa edilecek binalar üzerinde durulurken yaşanan felaketin sadece 'doğal afet' boyutunda olmadığı da yapılan incelemelerle birçok kez kanıtlandı. Depreme dayanıklı olduğu belirtilen sitelerin, binaların nerdeyse kağıttan yapıldığı ve her türlü usulsüzlüğün gerçekleştirildiği gün yüzüne çıktı. Yargılama süreci de aynı zamanda devam ederken insan canı hiçe sayılmış, on binlerce cana kıyılmıştı.

Bugün, 'deprem' gerçeğiyle yüzleşen Türkiye yıllar önce yapması gerekenleri yapmak için harekete geçti. Deprem bilinciyle şehir düzenlemesi planlanırken yerel yönetimlerin ve vatandaşların da fırsatçılara göz açtırmaması gerektiği bir kez daha vurgulandı.

11 ilde toplamda 536 bin 729 kalıcı konutun inşası için çalışmalar sürdürülüyor. Kahramanmaraş'ta 82 bin 104, Hatay'da ise 220 bin 66 konut yapılacak. Adıyaman, Malatya ve Gaziantep'de de çok sayıda konutun inşası sürüyor.

143 bin 271 köy evi, Antakya ve İskenderun'da hastane çalışmaları, 3 bin 400 iş yeri çalışmaları ile toplamda 680 bin konut inşası yapılacak. İskenderun Acil Durum Hastanesindeki çalışmalar ise tamamlanmak üzere.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri