Aşure günü ne zaman? Aşure Günü hangi tarihte başlayacak? Aşure nedir? Aşure Gününün önemi nedir?

Muharrem ayına girilmesi Aşure Günü araştırılmaya başlandı. Peki Aşure Günü nedir? Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü hangi tarihte başlayacak? Aşure Günü'nün önemi nedir?

Aşure ismi, Arapça'da "onuncu" anlamına gelen "aşara" kelimesinden türetilmiştir. Muharrem ayının onuncu günü olan "Aşura Günü" ile ilişkilidir. Aşure Günü, Hicri takvime göre Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Miladi takvime göre ise, Aşure günü bu yıl 16 Temmuz Salı gününe denk gelmektedir.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN BİTECEK?

17 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak olan Aşure Günü 5 Ağustos 2024 tarihinde sona erecek.

AŞURE GÜNÜNÜN ÖNEMİ NEDİR?

Aşure Günü İslam tarihinde önemli olaylar ile ilişkilendirilir. İşte Aşure Günü'nün ilişkilendirildiği olaylar:

Hz. Nuh'un Gemisi: Rivayete göre, Hz. Nuh'un gemisi tufandan sonra Cudi Dağı'na oturduğunda, gemide kalan yiyeceklerle bir tatlı yapmışlar ve bu tatlıya aşure denmiştir.

Kerbela Olayı: Aşure Günü, Hz. Hüseyin ve 72 yoldaşının Kerbela'da şehit edilmesi olayını da anma günü olarak kabul edilir. Özellikle Şiiler için bu gün, yas ve matem günü olarak büyük önem taşır.

Diğer Dini Olaylar: Ayrıca İslam tarihinde Hz. Musa'nın Firavun'un zulmünden kurtulması, Hz. İbrahim'in ateşe atılmaktan kurtulması, Hazreti Adem'in işlediği günahtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, Hz. İdris'in göğe diri olarak yükseltilmesi, Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması, Hz. Eyyub'un hastalıklarının iyileşmesi, Hz. Yunus'un balığın karnından çıkması ve Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılarak göğe yükseltilmesi gibi hadiseler, Muharrem ayının onuncu gününde gerçekleştiği rivayet edilir.

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Aşure Günü, Müslümanlar nafile orucu tutar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri