15 kişilik tam ölçülü Aşure tarifi:
MALZEMELER:
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı haşlanmış fasulye
- 150 gram kuru kayısı
- 150 gram kuru incir
- 150 gram kuru üzüm
- 1 su bardağından biraz az fındık
- 2 litre su (buğdayları pişirmek için)
- 4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
- 1,5 su bardağı sıcak süt
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 fiske tuz
- 1 fiske karabiber
HAZIRLANIŞI:
- Öncelikle nohut ve fasulyeleri ayrı ayrı haşlayalım.
- Yıkadığımız buğdayları tencereye ekleyelim. Üzerine kaynar sü döküp 10 dakika kadar kısık ateşte buğdayları kaynatalım. Daha sonra buğdayın suyunu süzüp aynı işlemi tekrarlayın.
- İkinci kez suyunu süzdüğünüz buğdayların üzerine 2 litre su ekleyin ve 50 dakika kaynatın. Buğdayın suyu azaldıkça su eklemeyi unutmayın.
- Buğdaylar kaynarken, kayısı ve incir kurularını küçük küçük doğrayalım.
- Doğradığınız kuru meyveleri bir kaba alın ve üzerine sıcak su ekleyin.
- Kaynamış buğdaya suyunu süzdüğünüz kuru meyveleri, nohudu, fasulyeyi ve iki kaşıkta pirinci ekleyelim.
- Karanfilleri cezve içerisine alın, üzerine sıcak su ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan karanfillerin suyunu süzdükten sonra buğdayın üzerine ekleyin ve üzerine fındık, sıcak süt ve şeker ekleyerek 15-20 dakika kadar kaynatın.
- Hazırladığınız aşureyi cam kaselere bölüştürün ve soğumaya bırakın.
- Son olarak aşurelerin üzerine nar, tarçın, ceviz, fıstık, kuş üzümü gibi malzemeler ekleyerek servis edebilirsiniz.