ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin turizm gelirlerini açıkladı. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan bu dönemde, Türkiye’nin turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 artarak 23 milyar 219 milyon dolara ulaştı. Bu artış ile ilgili Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman anadolugazete.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
“YENİ PAZARLAR TURİZM GELİRİNİ ARTIRDI”
Akman, turizm gelirlerindeki yüzde 3,9’luk artışın sektör açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, “Bakanlığımızın ve TGA’nın pazarı genişletmesi, yeni pazarların eklenmesi, Amerika gibi ülkelerle bu artışa neden olmuştur. THY’nın yeni uçuş eklediği bütün ülkelere verilen reklamlar sonucu bu artış sağlanmıştır. Sürdürülebilir olması için de alternatif turizm türlerinin de daha da artması gereklidir. Özellikle sağlık ve spor turizminin bunda da Ticaret Bakanlığı’nın verdiği destekler çok önemli ve devam etmelidir. Ayrıca önümüzdeki senenin de daha iyi olabilmesi için ucuz faizli renovasyon ve yatırım kredilerinin bir an önce yeniden verilmesi gereklidir. Otellerimizin sezona hazırlanmaları için bu çok önemlidir” ifadelerini kullandı.
“ZİYARETÇİLERİN TALEBİNİ KARŞILAMAK İÇİN SEKTÖRÜN KENDİNİ YENİLEMESİ GEREKİYOR”
Ziyaretçilerin Türkiye’yi en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla tercih ettiğini ifade eden Akman, bu talebin karşılanması için sektörün kendini yenilemesi gerektiğine dikkat çekti: “Gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler turistlerin öncelikli tercih sebebi görülse de uzun vadede sağlık turizmi de çok önemlidir. Türkiye son zamanlarda sağlık turizminde çok ilerledi ve ciddi sayıda turist getirmekte. Sağlık turizmi gelir açısından da çok önemli. Normal turistin yaklaşık üç katını harcamakta. İllerimizdeki yerel kuruluşlar (Belediyeler, Üniversiteler ve Ticaret Odaları ve STK’lar) şehirlerinde bulunan gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetleri geliştirirler, çeşitlendirirler ve arttırırlarsa bunun doğal sonucu olarak da turist sayımızı hem korumuş hem de arttırmış oluruz. Aynı zamanda Bakanlığımızın ve Ticaret Bakanlığı’nın vereceği teşvikler de bu illerimizin gelişmesine yardımcı olacaktır.”
“YURT DIŞINA ÇIKAN VATANDAŞLARIN HARCAMALARI AZALDI, İÇ TURİZM HAREKETLENDİ”
Yurt dışına çıkan vatandaşların harcamalarında yüzde 22,5’lik bir düşüş olduğunu aktaran Akman, bu durumun Türkiye turizmine olumlu etkiler yaratabileceğine dikkat çekti: “Dövizin ve doların artması vatandaşlarımızın yurt dışında daha az harcamalarına neden olmuş aynı zamanda yurt dışına tatile gitme de azalmıştır. Bu vatandaşlarımız bunun doğal sonucu olarak tatil tercihlerini bundan sonra yurt içinde kullanmayı tercih edecektir. Bu da Türk turizmini olumlu yönde etkileyecektir. İç Turizm gelişecek ve hareketlenecektir. Tabi bu da otellerimizin oda fiyatlarında talep artışından dolayı yükselmesine neden olacaktır.”