Ukrayna'nın 7 Ağustos'ta Rus topraklarına yönelik başlattığı saldırılar, Rusya-Ukrayna orduları arasında şiddetli çatışmalara neden olurken, Suca doğal gaz giriş noktasının da hedef alındığı iddiaları gündeme geldi.
SUCA GAZ GİRİŞ NOKTASININ ÖNEMİ
Suca gaz giriş noktası, Rus gazının Ukrayna'ya tek giriş noktası olmasının yanı sıra Avrupa Birliği'ne (AB) de gaz gönderimi yapmaktadır. ING Think'in verilerine göre, bu noktadan günlük yaklaşık 42 milyon metreküp doğal gaz akışı gerçekleşiyor. Ancak çatışmaların bu bölgeden gaz transitinde aksamalara neden olma riski, fiyat artışlarına yol açıyor.
FİYATLARDA YÜKSELİŞ EĞİLİMİ
Avrupa'nın en derin sanal doğalgaz ticaret noktası olan Hollanda merkezli TTF'de, eylül vadeli doğalgaz kontratları 6 Ağustos'ta megavatsaat başına 36,7 avrodan kapanmıştı. Çatışmaların etkisiyle hafta boyunca yükseliş eğilimi gösteren fiyatlar, haftayı 40,4 avroya çıkarak 8 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ekim vadeli kontratlar 40,9 avroya, kasım vadeli kontratlar ise 42,8 avroya kadar yükseldi.
Son olarak, gaz fiyatları 4 Aralık 2023'te megavatsaat başına 40,2 avro seviyesini görmüş, 23 Şubat'ta ise 24 avroya gerilemişti. Ancak, çatışmaların yoğunlaşmasıyla fiyatlar tekrar yükselişe geçti.
PİYASA ÜZERİNDEKİ ETKİLER
Analistlere göre, Ukrayna üzerinden gaz transit anlaşmasının bu yıl sonunda sona ereceği bilinse de, çatışmalar nedeniyle bu bölgeden gaz tedarikinin daha erken kaybedilmesi, piyasada şok etkisi yaratabilir. Rus enerji şirketi Gazprom'un Temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca bölgesindeki çatışmaların gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) fiyatlarında artışa neden olduğunu belirterek, "Analistler, gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini öngörüyor." şeklinde açıklamada bulundu.