Avrupa Türk midyesine yasağı koydu: 'Mikrobiyolojik sıkıntı var'

Avrupa Komisyonu, Türkiye'den yapılan çift kabuklu yumuşakça ithalatına yönelik kısıtlamaları uzatarak, istiridye ve midye gibi ürünlere olan tedbirlerin devam edeceğini duyurdu.

Alınan karar doğrultusunda, söz konusu kısıtlamalar Aralık 2026 tarihine kadar geçerli olacak.

Avrupa Birliği'nin çeşitli ülkelerinden gelen canlı ve soğutulmuş çift kabuklu yumuşakçaların kısa raf ömrü nedeniyle sınırda test edilemediği vurgulanarak, bu sebeple ithalatın yasaklandığı ifade edildi. Ancak, dondurulmuş ve işlenmiş çift kabuklu yumuşakçaların deniz biyotoksinleri ve E. coli (kolibasili) gibi unsurlar açısından detaylı testlere tabi tutulduğu belirtildi.

Alınan tedbirler, Türk yetkililerin çift kabuklu yumuşakça üretiminde resmi kontrollerde sorunlar yaşandığına dair DG Sante denetimlerinin raporlarını ve üye devletlerin mikrobiyolojik endişelerini takiben hayata geçirildi. 2022 ve 2023 yıllarındaki denetimlerde, çift kabuklu yumuşakça üretiminde kontrol sisteminde bazı eksikliklerin tespit edildiği, ayrıca yapısal gıda güvenliği konusunda Avrupa Birliği ülkelerini endişelendiren noktaların bulunduğu kaydedildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri