ÖZEL HABER: GAMZE ERDOĞAN
Avukat Kübra Nur Demir, Sanal Özel Ağ (VPN) kullanımının önemini ve günlük hayatta nasıl yer bulduğunu anadolugazete.com.tr okurları için anlattı.
“İLETİŞİM BİREYLER ARASINDAKİ SÜREÇTEN İNSAN VE MAKİNE ETKİLEŞİMİNE DÖNDÜ”
Teknolojinin evrimi ile birlikte iletişimin de değiştiğini belirten Demir, "Y kuşağı biri olarak çocukluk yıllarında, bilgiye kütüphanedeki ansiklopediden ulaşan biriydim ancak günümüzde bilgiye oturduğumuz yerden, sınırsız bir şekilde erişebiliyoruz. İletişim yöntem ve tercihlerimiz de aynı minvalde değişmiş ve iletişim bizim için; bireyler arası süreçlerden insan-makine etkileşim alanına doğru gerçekleşmiştir.” dedi.
Bu noktada, bilgilerimizi güvenli bir şekilde koruma ihtiyacının ortaya çıktığını vurgulayan Demir, “Sanal Özel Ağ (VPN), bu ihtiyaca cevap veren bir teknolojidir. VPN, internet bağlantısı üzerinden kullanıcıların özel verilerini koruyarak bir ağa bağlanmalarını sağlamaktadır. VPN teknolojisi, internet kullanıcılarının verilerini şifreleyerek, internet bağlantılarını güvenli hale getiren bir yapıya sahiptir.” ifadelerini kullandı.
Av. Demir, VPN’in çevrimiçi işlemler sırasında kişisel verileri koruma açısından büyük önem taşıdığını ve aynı zamanda coğrafi kısıtlamaları aşarak sansürsüz internet erişimi sağlama imkanı sunduğunu söyledi.
“GEREKMEDİKÇE VPN KULLANILMAMASINI ÖNERİYORUM”
Demir, VPN kullanımının verileri tehdit etmediğini aksine gizlilik ve güvenlik sağlamak amacıyla tercih edildiğini ifade etti.
“Hayır, aksine az önce de söylediğim üzere gizlilik ve güvenlik amacıyla VPN kullanılmakta” diyen Demir, bazı durumlar için dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Demir, “Kanaatimce burada asıl soru şu olmalıdır; VPN sağlayıcılarına nasıl güvenebiliriz? Bilindiği üzere; VPN kullanımı çoğu ülkede yasaldır ve VPN hizmeti sağlama ticari bir sektör haline gelmiştir. Ancak ücretsiz VPN araçları kullanıcı güvenliğini tehlikeye atabilir. Birçok ücretsiz VPN aracı, siber suçlular tarafından kullanıcıların verilerini çalmak, verilerine veya makinelerine yetkisiz erişim sağlamak için kullanılabilecek kötü amaçlı yazılımlar içerebilir.” dedi.
Bilinmeyen VPN kullanımından kaçınılmasını tavsiye eden Demir, "Gerekmedikçe VPN kullanılmamasını öneriyorum!” şeklinde konuştu.
VPN KULLANIMI BAZI DURUMLARDA SUÇ TEŞKİL EDEBİLİR
Avukat Kübra Nur Demir, VPN kullanımının suç teşkil etmediğini belirtti. “VPN kullanmak suç unsuru bir eylem, fiil değildir. TCK, Kabahatlar Kanunu ve sair mevzuatta VPN kullanımı yasaklanmamış veya VPN kullanımı sebebiyle idari para cezası öngörülmemiştir.” açıklamasını yaptı.
Demir, VPN kullanarak erişilen içeriklerin veya yapılan faaliyetlerin yasadışı olması durumunda yasal düzenlemeler gereği hukuki yaptırımların devreye girebileceğini belirterek “Bu minvalde, internet kullanımı sırasında hukuki sınırların ve yasaların ihlal edilmemesi büyük önem taşımaktadır.” diye ekledi.