Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneğinin, Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açtığı dava, 10 Temmuz 2020'de sonuçlandı. Danıştay 10. Dairesi, 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını oy birliğiyle iptal etti ve Ayasofya'da yeniden ibadet etmenin yolu açıldı.
4 YILDA 25 MİLYON ZİYARETÇİYİ KABUL ETTİ
Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, 24 Temmuz 2020'de 86 yıl aradan sonra kılınan ilk cuma namazıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle ibadete açıldı. İstanbul Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, Ayasofya'nın İstanbul'un fethinin en önemli sembollerinden biri olduğunu belirtti ve bu kararın ardından Ayasofya'nın tekrar Müslümanlara hizmet verdiğini vurguladı.
Aktürkoğlu, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasından bu yana hem yerli hem de yabancı turistlerden büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi ibadete açıldığı 24 Temmuz 2020'den itibaren 4 yıl boyunca yaklaşık 25 milyon ziyaretçiyi kabul etmiş. Ayasofya Camisi'nde hem yerli hem yabancı birçok ziyaretçiyi aralıksız olarak ağırlamaktayız." dedi.
AYASOFYA BUGÜNLERE NASIL GELDİ?
Ayasofya'nın tarihi, ilk olarak 360 yılında İmparator II. Constantinus döneminde tamamlanan ve bugünkü Yerebatan Sarnıcı’nın olduğu yerde bulunan bazilika biçimli bir yapı ile başladı. 404 yılında yıkılan bu yapının yerine, İmparator II. Theodosios döneminde 415 yılında yeni bir kilise inşa edildi.
Bu yapı, Tanrı’nın 'Kutsal Bilgeliği' anlamına gelen 'Aya Sofya' adını aldı. 532 yılındaki Nika Ayaklanması sırasında yıkılan bu kilisenin yerine, İmparator I. Iustinianos döneminde Trallesli Anthemios ve Miletoslu Isidoros tarafından 5 yıl süren inşaat sonucunda 27 Aralık 537 tarihinde açılan bugünkü Ayasofya inşa edildi.