Ayasofya yeniden müze mi oldu? İletişim Başkanlığı cevapladı

İletişim Başkanlığına bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, kamuoyunda bir anda gündem olan ve sıklıkla paylaşılan Ayasofya Camii’nin yeniden müze olduğu iddialarını yanıtladı.

Sosyal medyada yaygın şekilde kullanıma sokulan yalan haberlerle mücadele etmek için açılan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi sosyal medya hesabından Ayasofya Camii ile ilgili yalanlama paylaştı.

"Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin tekrar müze statüsüne dönüştürüldüğü iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" denilen paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde, ibadet maksatlı ziyaretçiler ile kültürel amaçlı gelenlerin ayrılması ve girişlerde oluşan yoğunluğun azaltılması amacıyla başlatılan düzenleme çalışmaları tamamlanmış ve 15 Ocak tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanmıştır. Yapılan düzenlemeler çerçevesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif’inin müze olarak kullanılması söz konusu değildir. Camiye ibadet amacıyla gelenlerden herhangi bir ücret talep edilmemekte olup, sadece kültürel amaçla ziyaret etmek isteyen yabancı turistlerden giriş ücreti alınacaktır.

Turist olarak ziyaretçi kabul edilenlerin güzergahları boyunca, koruyucu önlemler alınmıştır. Ayrıca, QR kod uygulaması ve kulaklıklı sistem ile ziyaretçiler, cep telefonlarındaki kulaklıklar veya temin edilecek tek kullanımlık kulaklıklar aracılığıyla sessiz bir ortamda 23 farklı dilde bilgi alabilecektir, bu da ibadet edenleri rahatsız etmeyecektir, şeklinde açıklama yapıldı."

İbadethanenin ücretsiz olduğu uygulamada müze ise 3.5 yıl sonra yeniden vatandaşa açıldı. 25 Euro olarak belirlenen ücret turistler için makul bulunurken Türk vatandaşları kendileri için bu tutarın fazla olduğunu ifade ediyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Eylül 2023'te de Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi restorasyonunun 50 yıl süreceği, bu sürede ibadet ve ziyarete kapalı olacağı iddiasını yalanlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri