AYM Başkanı Özkaya: HDP kapatma davası için raportör incelemesi devam ediyor

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Kadir Özkaya, Ankara'da düzenlenen "Basın Bilgilendirme Toplantısı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. HDP kapatma davasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Raportörün esas incelemesi hala sürüyor." dedi.

AYM Başkanı Özkaya, HDP'nin kapatılmasıyla ilgili davanın uzun sürmesine değinerek, dosyaların inceleme aşamasında olduğunu belirtti. Bu davanın, iddianamenin niteliği nedeniyle diğer davalardan önemli bir farkı olduğunu vurgulayan Özkaya, "İddianamede 3 binden fazla kovuşturma ve soruşturma dosyası delil olarak yer alıyor. Bu dosyaların bazıları hala devam etmekte. Raportör gerekli güncellemeleri yapıyor. İnceleme süreci 1 yıl 6 aydır devam ediyor ve bu durumun esas sebebi bu." şeklinde konuştu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Anayasa Mahkemesi'ne yönelik eleştirilerine de değinen Özkaya, AYM'nin kararlarıyla yoluna devam ettiğini belirterek, "Bu tür tartışmalar hakkında yorum yapmayacağım." ifadesini kullandı.

“DOĞRU BULMUYORUM”

Yargıtay ile AYM arasındaki gerilim hakkında da konuşan Özkaya, "İki yüksek yargı kurumunun bu tür tartışmalar hakkında konuşmasını doğru bulmuyorum. AYM'nin bireysel başvurularda ihlal kararı oranı yüzde 3 seviyelerinde. Bu durum, AYM'nin iddia edildiği gibi temyiz işlemi yapmadığının önemli bir göstergesi." dedi. Ayrıca, AYM'nin vereceği bir kararın Yargıtay'da içtihat değişikliğine yol açabileceği durumlarda Yargıtay ile görüşme yapıldığı bilgisini verdi.

“TAKVİM VEREMEM, ANCAK ÇOK UZAMAZ”

Gezi Parkı davası hükümlüsü Can Atalay hakkında verilen yargı kararına uyulmamasıyla ilgili yapılan üçüncü başvurunun ne zaman gündeme alınacağı sorusuna ise, "Dosyalar hazır olduğunda incelenir hale geldiğinde değerlendirilecek. Takvim veremem, ancak çok uzamaz" yanıtını verdi.

Son olarak, "Sokak Hayvanları" yasasına da değinen Özkaya, "Bu konuyla ilgili raportöre talimat verdik. 'Elindeki dosyaları bir kenara bırak ve bu dosyaya yoğunlaş' dedik. Rapor tamamlandığında bekletmeksizin gündeme alınacak. Bu konunun kamuoyundan çıkarılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri