Hacıyev, bu belgenin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki ikili ilişkilerin temelini oluşturabileceğini ve dostane bir komşuluk ilişkisini garanti altına alabileceğini belirtti. Önerilen belgenin Azerbaycan'ın kasımda ev sahipliği yapacağı COP29 iklim zirvesine kadar imzalanabileceğini söyledi.
Azerbaycan, geçen yıl Eylül ayında BM kararlarına dayanarak Dağlık Karabağ'ı askeri operasyonla geri almıştı. Bu operasyon sonucunda bölgedeki tek taraflı Ermeni yönetimi sona erdirilmiş ve on binlerce Ermeni bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Dağlık Karabağ'dan yaklaşık 2 bin Rus barış gücü askeri de çekilmişti.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise "Barış anlaşması metninin yaklaşık yüzde 90’ı üzerinde mutabakat sağlandı" açıklamasının ardından, Ermenistan'ın anayasasında bulunan Karabağ'ın bağımsızlığına atıf yapan maddenin değiştirilmesi şartını koşmuştu. Bu madde değiştirilmeden önce bir anlaşma imzalanmayacağını vurgulayan Aliyev, bu değişikliğin Ermenistan'ın iç işleri olduğunu ancak ileride atılacak adımları zorlaştırmamak adına gerekliliğini belirtmişti.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise barış anlaşması metninin neredeyse tamamlandığını ancak Azerbaycan'ın anayasa değişikliği talebini kabul etmeyeceklerini belirtmişti. Paşinyan'ın bu açıklaması sonrasında Ermenistan'da protestolar yaşanmış ve güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışmalar yaşanmıştı.