Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü uzmanları, yerin yaklaşık 30 metre altını görüntüleyebilen metale duyarlı dronlar kullanarak kayıp işçilerin bulunduğu düşünülen alanlara ulaşmaya çalışıyor. Güvenlik kamerası görüntüleri ve yapılan incelemeler, toprak kaymasının ilk yaşandığı yer olan manganez ocağı bölümünde yoğun metal yoğunluğuna işaret ediyor.
Heyelanın etkilediği alanlarda yapılan arama çalışmalarında, iş makineleriyle desteklenen ekipler, şeritle işaretlenen noktalarda titizlikle inceleme yapıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri de bölgede su ve toprak analizleri gerçekleştiriyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada, su kontaminasyonunu engellemek için 9 ayrı noktadan ölçüm alındığını ve şu ana kadar herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadığını belirtti. Heyelanın sebebinin derinlemesine araştırıldığını ve kayıp işçilerin bulunması için çalışmaların yoğunlaştırıldığını ifade etti.
Bayraktar, "Dün akşam itibariyle sahanın biraz daha stabil olduğunu gördük. Bu noktada çalışmalarımızı geceden itibaren yoğunlaştırdık. Dere yatağındaki toprağın kaldırılması da önceliğimiz. Bu toprağı gelişi güzel bir yere koyma şansımız yok. Toprak kayması 210 dönümlük bir alanı etkiledi. Çok büyük bir alan. 9 lokasyonda su ölçümü de yapıyoruz ve şu ana kadar olumsuz bir durum yok" dedi.
Dinamit patlamasının göçüğe yol açtığı iddiası ile ilgili Bayraktar, ''Ne zaman en son patlatma yapıldı onu arkadaşlarımız araştırıyorlar. Ama o güne ilişkin böyle bir veri yok. Dinamitin nasıl saklanacağı nerede saklanacağı hepsi belirli konulardır. Ama şu ana kadar bir aykırılık görünmüyor" açıklamasını yaptı.
Toprak kaymasına ilişkin başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 8 şüpheliden 6'sının tutuklandığı ve 2'sinin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı biliniyor. İliç'e bağlı Çöpler köyündeki altın madeninde yaşanan bu acı olayın ardından, yetkililerin titizlikle yürüttüğü arama çalışmaları devam ediyor.