Bakan Bayraktar TPAO'nun Somali'de gaz ve petrol arayacağını duyurdu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Somali Petrol İdaresi arasında imzalanan yeni anlaşma ile Somali’nin kara alanlarında da petrol ve gaz arama faaliyetlerine başlanacağını duyurdu.

Somali'nin Başkenti Mogadişu’daki karşılamada, Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Somali kıyılarındaki görevine başlaması vesilesiyle düzenlenen törende konuşan Bayraktar, Türkiye’nin "dost ve kardeş ülke" Somali ile enerji alanında önemli bir döneme girdiğini belirtti.

Bayraktar, 5 Ekim’de İstanbul’dan yola çıkan Oruç Reis'in, yaklaşık 20 günlük Akdeniz ve Süveyş Kanalı rotasını takip ederek Mogadişu'ya ulaştığını ve burada deniz üstü sismik veri toplama faaliyetlerine başlayacağını bildirdi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı gemilerin Somali’deki görev süresince Oruç Reis'e eşlik edeceğini ifade eden Bayraktar, desteği için Milli Savunma Bakanlığı ve Deniz Kuvvetleri'ne teşekkür etti.

Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 2011’den bu yana Somali’nin yanında olduğunu vurgularken, bu güçlü bağın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’deki tarihi ziyareti ile başladığını hatırlattı. Bayraktar, "Somali'nin egemenliği ve istikrarını güçlendirmek, Somali halkının refah ve huzuruna katkı sağlamak adına Türkiye olarak Somali halkının yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Somali ile enerji işbirliğinin Türkiye’nin Afrika kıtasındaki stratejik ortaklığı açısından kritik olduğunu kaydeden Bayraktar, Oruç Reis’in Somali’de başlatacağı sismik araştırmaların bu işbirliği için bir dönüm noktası olduğunu belirtti. Toplanan veriler ışığında sondaj çalışmalarına geçileceğini dile getiren Bayraktar, Somali kara alanlarında yürütülecek faaliyetlerin iki ülkenin enerji güvenliği ve halklarının refahı açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. Bayraktar, bu işbirliğinin Somali'nin istikrarına ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayacağını söyledi.

Bakan Bayraktar ayrıca sosyal medya hesabından Somali Başbakanı Hamza Abdi Barre ve Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ile görüşmelerine ilişkin paylaşımlarda bulunarak, iki ülkenin ortak tarihine dayanan ilişkilerin daha da güçlendiğini ifade etti. Bayraktar, Türkiye’nin Somali ile petrol ve doğal gazın yanı sıra elektrik ve maden sektörlerinde de yatırım yapmayı hedeflediğini belirtti.

Oruç Reis'in Somali kıyılarındaki faaliyetleriyle birlikte Türkiye-Somali ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını kaydeden Bayraktar, bu anlaşmanın gelecekteki işbirliklerinin önünü açacağını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri