Bakan Bolat'ten TEMU açıklaması: Tedbir almak gerekti, tereddüt etmedik

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, otomotiv ve emlak piyasalarındaki spekülasyonları ve fiyat manipülasyonlarını önlemek amacıyla 1 Kasım 2023'te bazı yeni düzenlemeler getirdiklerini duyurdu.

Emlak piyasasında, ilan sitelerine kimlik doğrulama ve tapu doğrulama zorunluluğu getirildi. Bu adım, emlak fiyatlarının şişirilmesini engellemeyi hedefliyor. Bakan Bolat, yanlış ilan verenlere 100 bin lira ceza uygulanacağını belirtti ve 15 Eylül'de çıkarılacak yönetmelik ile vatandaşların gayrimenkullerini e-Devlet üzerinden yönetebileceğini açıkladı. Bu düzenlemeyle emlak danışmanlarının yetkilendirilmesi sağlanarak güvenli ve şeffaf bir emlak piyasası oluşturulması amaçlanıyor.

Bakan Bolat, sosyal medyanın etkisiyle ticaretin değiştiğini ve e-ticaretin toplam ticaretteki payının %21'e yükseldiğini belirtti. Özellikle hızlı kargo veya posta yoluyla gelen e-ticaret ürünlerine yönelik şikayetlerin arttığını ifade etti. Bu şikayetlerin, Türkiye'deki üretici ve küçük esnafı olumsuz etkilediğini belirterek, temizlik ve düzenleme gereksinimlerini vurguladı.

Bakan Bolat, Temu uygulaması üzerinden Türkiye'ye gelen ürünlerle ilgili olarak ek gümrük vergisi düzenlemesi yaptıklarını duyurdu. Eskiden 150 avro olan vergi barajını 30 avroya düşürdüklerini ve Avrupa Birliği'nden gelen ürünlerdeki verginin %30'a, diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %60'a yükseltildiğini açıkladı. Akademik kitaplar ve ilaç gibi ürünlerin eski yüksek vergi kategorisinde kalacağı belirtildi.

Bolat, bu düzenlemeyle hem tüketicilerin hem de yerli üreticilerin korunmasının sağlanacağını ve haksız ticaret uygulamalarına karşı ciddi önlemler alındığını belirtti. Düzenlemelerin, tüketici ve üretici kuruluşlarla istişare içinde yapıldığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri