Forum kapsamında, özellikle ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi küresel barışı ve toplumsal huzuru tehdit eden sorunlarla mücadele için uluslararası düzeyde atılacak adımlar masaya yatırılacak.
Bu yılki forumun özel etkinliklerinden biri olarak, 2021 yılında kabul edilen “Dini mekanları korumak için barış ve hoşgörü kültürünün teşvik edilmesi” kararına dayanarak “BM Dini Mekanların Korunması Küresel Konferansı” düzenlenecek.
BAKAN FİDAN’IN MESAJLARI
Hakan Fidan’ın açılış konuşmasında, Medeniyetler İttifakı girişiminin 20 yıl önceki kuruluş amacını hatırlatarak, günümüzde kutuplaşma, ayrımcılık ve aşırıcılık eğilimlerinin yeniden yükselişe geçtiğine dikkat çekmesi bekleniyor.
Fidan, konuşmasında şunlara vurgu yapacak:
- Orta Doğu’daki kronik sorunların çözümü olmadan küresel barışın sağlanamayacağı,
- İslamofobi, Kur’an-ı Kerim’e ve camilere yönelik saldırılar gibi konularda uluslararası bir duruş sergilenmesinin önemi,
- BM İslamofobiyle Mücadele Özel Elçisi atanmasının gerekliliği.
Ayrıca, forum sırasında düzenlenecek olan Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı'nda da hitap edecek olan Fidan, toplantının sonunda kabul edilecek Cascais Bildirisine Türkiye adına imza atacak.
TÜRKİYE’NİN İTTİFAKTAKİ LİDERLİK ROLÜ
Türkiye, Medeniyetler İttifakı’nın daha etkin ve görünür bir platform haline gelmesi için kuruluşundan bu yana hem siyasi hem de mali destek sağlıyor. İttifakın 2024-2026 Eylem Planı’nda, Türkiye’nin girişimiyle İslamofobiyle mücadeleye özel bir bölüm ayrılmıştı.