Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Göktaş, ailelerin karşı karşıya oldukları risklere karşı korunmalarını sağlamak için yoğun çalıştıklarını vurguladı. Bakan Göktaş, "Nasıl Sağlık Bakanlığımız her aileye hizmet sunan aile hekimleri oluşturduysa, biz de benzer bir modeli sosyal hizmetlerde uygulayacağız. Bu sistemle aile içi ihmal, istismar ve çatışmalar daha gerçekleşmeden engellenmiş olacak" dedi.
SOSYAL RİSK HARİTASI İLE TEHLİKELER ÖNCEDEN BELİRLENECEK
Bakanlık olarak başlattıkları "Sosyal Risk Haritası" projesinin önemine değinen Göktaş, bu çalışma ile kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve bağımlılık gibi toplumsal sorunların mahalle bazında tespit edilerek, önleyici tedbirlerin alınacağını belirtti. Göktaş, "Haritalar ile hangi bölgede ne tür sosyal risklerin yoğunlaştığını görebileceğiz. Bu sayede her aileye yönelik özel çözümler geliştirilebilecek. Türkiye genelindeki tüm iller ve ilçeler için risk haritalarını çıkaracağız" ifadelerini kullandı. Pilot uygulamalara başladıklarını söyleyen Göktaş, risk haritalarının tamamlanmasının ardından, ilgili bakanlıklarla birlikte daha etkili müdahale yöntemleri geliştirileceğini belirtti.
AİLE REHBERİ SİSTEMİ İLE ERKEN MÜDAHALE
Bakan Göktaş, ailelerin karşılaştığı sosyal sorunları henüz büyümeden çözmeyi hedefleyen Aile Rehberi Sistemi'nin, talebe dayalı olarak çalışacağını açıkladı. "Her ailenin bir rehberi olacak. Bu rehber, ailenin sosyal hizmet ihtiyaçlarını takip edecek ve bu ihtiyaçları karşılamak için gereken adımları koordine edecek" diyen Göktaş, bu sistemle birlikte sosyal hizmetlerde kaliteyi artırmayı hedeflediklerini söyledi. Göktaş, yeni sistemin ailelerin sosyal sorunlarına erken müdahale ederek, toplumsal yapıyı güçlendireceğini belirtti ve ekledi: "Bu adım, 'güçlü aile, güçlü toplum' hedefimize önemli bir katkı sağlayacak."