Bakan Işıkhan'dan emekli maaşı ve asgari ücret açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşları ve sosyal güvenlik sistemi ile ilgili merak edilen sorulara yanıt verdi. Bakan Işıkhan, emekli maaşları arasında yıllara göre oluşan farkların değiştirilmesi konusunda net bir açıklamada bulunarak, emeklilik sistemine köklü müdahaleler yapmayı düşünmediklerini belirtti. Aynı zamanda tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında da spekülasyonları gidermeye yönelik açıklamalar yaptı.

Bakan Işıkhan, "Emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayı düşünmüyoruz" ifadelerini kullanarak emekli maaşları arasında yıllara göre değişen farklarla ilgili düzenleme yapmayı planlamadıklarını açıkladı. Bununla birlikte, çalışanların emeklilik sisteminde daha uzun süre kalmaları halinde, maaşlarının daha yüksek olabileceğini vurguladı. Işıkhan, özellikle enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde bu tür konuların gündeme geldiğini fakat sistemi dengede tutmanın önemine dikkat çekti.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİSTEMİ GÜNDEMDE DEĞİL

Tamamlayıcı emeklilik sistemi hakkında da açıklamalarda bulunan Işıkhan, bu konuda bir çalışma yapmadıklarını ve kıdem tazminatının yerine geçeceğine dair endişelerin yersiz olduğunu dile getirdi. İşçi ve işveren kesimlerinin bu konuda rahat olması gerektiğini belirten Bakan, sistemin mevcut haliyle devam edeceğini kaydetti.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ ARALIK AYINDA BAŞLAYACAK

Bakan Işıkhan, 2024 yılı asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlayacağını açıkladı. Yeni belirlenecek asgari ücretin hem işçi hem de işveren açısından tatmin edici bir düzeyde olması gerektiğini ifade eden Bakan, ülkenin ekonomik istikrarını da göz önünde bulunduracak bir rakam üzerinde mutabık kalmayı umut ettiklerini dile getirdi.

EYT’NİN EKONOMİYE ETKİSİ

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili de bilgi veren Işıkhan, EYT kapsamında 2024 yılı itibarıyla 2,3 milyon kişiye aylık bağlandığını ve düzenlemenin maliyetinin 2024’te 592,6 milyar lira olmasının beklendiğini açıkladı. Ayrıca, EYT emeklilerinin ortalama aylık maaşlarının 17 bin lira olduğunu belirtti.

SGK'YE BORÇLU ŞİRKETLER AÇIKLANACAK

Bakan Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) prim borcu olan şirketlerle ilgili de dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Prim borcu yüksek olan şirketleri kamuoyuyla paylaşmayı düşündüklerini belirten Bakan, özellikle 500 milyon lira ve 1 milyar lira borcu olan şirketlerin isimlerinin kamuoyuna duyurulacağını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri