Bakan Kacır: Tam bağımsız Türkiye hedefine ilerliyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, SAHA EXPO’da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma sanayisindeki büyük atılımına dikkat çekti. Kacır, Türkiye'nin askeri ve siyasi bağımsızlığını pekiştirmek amacıyla stratejik yatırımlar yapmaya devam edeceklerini belirterek, "2002 yılından bu yana savunma sanayisinde 883 yatırıma teşvik belgesi verdik ve 128 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık" dedi.

SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve SAHA İstanbul’un organizasyonunda, birçok bakanlığın ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle İstanbul'da başladı. Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu fuarın açılışında konuşan Bakan Kacır, organizasyonun savunma ekosisteminin en önemli buluşma noktalarından biri haline geldiğini vurguladı.

SAVUNMA SANAYİİNDEKİ BÜYÜK YÜKSELİŞ

Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda savunma sanayisinde önemli adımlar attığını belirterek, bu süreçte milli ve özgün teknolojilere odaklanıldığını ifade etti. "Ülkemiz, savunma ürünleri konusunda dünyada rekabet avantajı sunan ürünler geliştiriyor ve bu ürünler, Türkiye’nin stratejik hamlelerinde güç çarpanı olmaya devam ediyor" diyen Kacır, yerli üretimin kritik önem taşıdığına dikkat çekti.

Son yıllarda yaşanan küresel krizler ve çatışmaların artışıyla savunma harcamalarının dünya genelinde yükseldiğini belirten Kacır, "Dünyada savunma sanayi harcamaları 1,75 trilyon dolardan 2,5 trilyon dolara çıktı. Türkiye olarak, bu dinamiklere kayıtsız kalamayız" diye konuştu. Özellikle İHA ve SİHA’larla Türkiye’nin terörle mücadelede önemli başarılar elde ettiğini belirten Kacır, yerli savunma sanayisinin bugün küresel bir oyuncu haline geldiğini vurguladı.

TEKNOLOJİ VE İNOVASYON ODAKLI YATIRIMLAR

Savunma sanayisinde yerlilik oranının yüzde 20’den yüzde 80’lere çıkarıldığını belirten Kacır, sektörün inovatif araştırma ve geliştirme çalışmalarına yaptığı yatırımlarla daha da güçlendiğini söyledi. Kacır, Türkiye'nin savunma sanayisinde geliştirdiği insansız hava araçları ve deniz platformları gibi kritik teknolojilerin uluslararası sahada büyük ses getirdiğini ifade etti. "Artık Türkiye, geleceğin savunma teknolojilerinde lider ülkeler arasında yer alma yolunda hızla ilerliyor" dedi.

Kacır, savunma sanayisi ihracatında önemli bir artış yaşandığını belirterek, geçen yıl 5,5 milyar dolara ulaşan ihracat rakamlarının bu yıl da yükseldiğini, özellikle Türk savunma firmalarının uluslararası başarılarının gurur verici olduğunu dile getirdi. "Bu güçlü ivmeyi asla kaybetmeyeceğiz" diyen Kacır, yapay zeka, siber güvenlik, uzay teknolojileri ve hipersonik füze sistemleri gibi alanlarda Türkiye’nin yatırımlarını sürdüreceğini belirtti.

TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE HEDEFİ

Türkiye’nin, uzay alanında da iddialı projeler yürüttüğünü kaydeden Kacır, "Milli Küresel Konumlama Sistemi projesiyle askeri operasyonlarımızın güvenliği açısından önemli bir adım atıyoruz" dedi. Ayrıca, Türkiye'nin uzay teknolojilerinde nitelikli insan kaynağına ve mühendislik gücüne sahip olduğunu vurguladı.

Son olarak, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarını dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaya her zaman hazır olduğunu belirten Bakan Kacır, Türkiye'nin askeri ve siyasi bağımsızlığını güçlendirecek projeleri kararlılıkla desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri