Bakan Mehmet Fatih Kacır'dan asgari ücret açıklaması!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kanal 7’de yayımlanan Başkent Kulisi programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Sanayi üretimindeki gelişmelerden enflasyonla mücadeleye kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunan Bakan Kacır, Türkiye’nin sanayi üretiminde uzun vadeli bir yükseliş trendinde olduğunu vurguladı.

Sanayi üretimiyle ilgili kısa vadeli aylık verilerle yapılan değerlendirmelerin yanıltıcı olduğunu belirten Bakan Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda sanayi üretiminde büyük bir sıçrama yaptığını söyledi. Sanayi üretiminin 3.2 kat arttığını ifade eden Kacır, bu süreçte muazzam bir sanayi altyapısının inşa edildiğini dile getirdi. Türkiye’nin, Çin ile Avrupa arasında rekabetçi fiyatlarla en fazla ürünü ihraç eden ülke konumuna geldiğini belirten Bakan, bunun Türkiye'nin sanayileşmedeki güçlü konumunu kanıtladığını söyledi.

PANDEMİ SONRASI YENİ FIRSATLAR

Pandeminin dünya ticaret dengelerini değiştirdiğini hatırlatan Bakan Kacır, tedarik zincirindeki kırılmaların Türkiye için yeni fırsat pencereleri açtığını söyledi. 2020-2023 döneminde sanayinin milli gelir içindeki payının yüzde 16,8’den yüzde 19,7’ye yükseldiğini belirten Kacır, bu dönemde Türkiye’nin pandemi öncesi üretim kapasitesini yüzde 20 artırmayı başardığını ifade etti.

"ENFLASYONLA MÜCADELE, SANAYİ ÜRETİMİNİ YAVAŞLATMAZ"

Enflasyonla mücadeleye değinen Bakan Kacır, parasal sıkılaştırma ve yüksek faiz politikalarının iç talebi etkileyebileceğini kabul ederken, bunun sanayi üretimindeki genel trendi değiştirmeyeceğini belirtti. Sanayi üretiminde dönemsel kayıpların geçici olduğunu vurgulayan Bakan, Türkiye’nin bu zorlukları aşacak güçlü bir sanayi altyapısına sahip olduğunu söyledi.

İHRACAT REKORU VE EKONOMİK İSTİKRAR

Bakan Kacır, Türkiye’nin ihracatında da büyük bir artış olduğunu belirterek, 36 milyar dolarlık ihracat rakamının bugün 262 milyar dolara çıktığını söyledi. Ekonomik istikrarın, siyasi istikrarla beraber ilerlemesi gerektiğini vurgulayan Kacır, yatırımların durmaması adına ihracat kredilerinde limitlerin artırıldığını ve yatırım taahhütlü avans kredi programlarının devreye alındığını açıkladı.

DIŞ TİCARET AÇIĞI AZALIYOR, ENFLASYON TEK HANELERE İNECEK

Döviz kurundaki artışın enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Bakan Kacır, Orta Vadeli Program (OYP) kapsamında hedeflerin gerçekleşmesinin önemli olduğunu söyledi. Dış ticaret açığının geçen yılki 122 milyar dolardan bu yıl 79 milyar dolara düştüğünü ifade eden Kacır, 2026 yılı sonu itibarıyla Türkiye’de tek haneli enflasyon hedeflediklerini açıkladı.

ASGARİ ÜCRET HASSASİYETİ

Asgari ücretle ilgili olarak Bakan Kacır, hiçbir zaman toplumun alım gücünün enflasyona ezdirilmesine müsaade etmediklerini belirtti. Yıl sonunda asgari ücret belirlenirken gerçekleşen enflasyonun yanı sıra işsizlik oranı gibi hassasiyetlerin de göz önünde bulundurulacağını söyledi. İşçi ve işveren kesimlerinin ortak akılla doğru bir karara varacağını vurgulayan Bakan, Türkiye’nin rekabet gücünü korurken vatandaşın alım gücünü de savunacaklarını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri