Bakan Bolat, emlak satış sitelerinde "doğrulanmış ilan" dönemine geçileceğini belirtti. Bu düzenleme ile tüketicilerin yanıltıcı ilanlarla karşılaşmasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Konut satışı yapmak isteyenlerin, e-Devlet üzerinden emlakçı yetkilendirmesi yapması gerekecek. Böylece ilanların doğruluğu teyit edilecek ve tüketiciler daha güvenilir bir ortamda işlem yapabilecek. Kişilerin kendi konutu veya birinci derece akrabalarına ait konutlar dışında emlakçı yetkilendirmesi yapması yasaklanacak.
Bolat, bu yeni düzenlemelerin kiraların da düşmesine katkı sağlayacağını belirtti. Kirada olmayan dairelerin sahte ilanlarla fiyatlarının şişirildiğini ifade eden Bolat, bu spekülasyonların önüne geçerek piyasanın doğrulanmasını sağlayacaklarını söyledi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNE BENZER DÜZENLEMELER
Emlak sektöründe başlatılan bu yeni uygulamanın ardından, otomotiv sektöründe de benzer düzenlemelerin eylül ayı sonunda devreye gireceği açıklandı. Bu düzenlemelerin, tüketicilerin sahte ve yanıltıcı ilanlarla karşılaşma olasılığını azaltarak, piyasada daha adil ve şeffaf bir ortam oluşturması bekleniyor.
EKONOMİK DENGE VE ENFLASYONLA MÜCADELE
Bakan Bolat, fiyatlarda son 2-3 aydır yaşanan dengeye dikkat çekerek, dezenflasyon sürecinin etkisini göstermeye başladığını belirtti. Bolat, kredi imkanlarının sıkılaşması ve vatandaşın yüksek fiyatlara tepkisi nedeniyle tüketimin kısmen azaldığını, dolayısıyla fiyat artış eğiliminin törpülendiğini ifade etti.
İç pazardaki talep azalmasının, üreticileri dış pazarlarda yeni ihracat fırsatları aramaya yönlendirdiğini belirten Bolat, önümüzdeki aylarda bu etkilerin daha belirgin hale geleceğini söyledi. Ayrıca, ihracat hedeflerine yönelik olumlu gelişmelerin altını çizdi.
FAİZ POLİTİKASI VE FİNANSMANA ERİŞİM
Bakan Bolat, ihracatçıların finansmana erişim konusundaki şikayetlerine de yanıt verdi. Bolat, enflasyonun düşmesiyle kredi maliyetlerinde aşağı doğru bir eğilim olacağını ve piyasadaki faizlerin politika faizinden önce düşeceğini öngördüklerini belirtti.
YERLİ SANAYİYİ KORUMA TEDBİRLERİ
Bakan Bolat, yerli ve milli sanayinin dampingli ithalata karşı korunması amacıyla alınan yasal tedbirlerden bahsetti. İthalatta yaşanan düşüşlerin somut sonuçlarının görüldüğünü ve döviz rezervlerinin yükselmeye başladığını ifade etti.
İHRACAT VE KUR POLİTİKASI
Bolat, hükümetin sabit bir kur politikasının olmadığını ve döviz rezervlerinin yeterli olduğunu belirtti. Döviz kuru kontrolsüz ve hızlı bir şekilde arttığında fiyatların hızla yükseldiğini vurgulayan Bolat, enflasyonun düşmesiyle girdi maliyetlerinin daha stabil hale geleceğini söyledi.
YENİ YATIRIMLAR VE MİKRO İTHALATA KARŞI TEDBİRLER
Bakan Bolat, Çinli firmalarla yeni yatırımlar konusunda görüşmelerin sürdüğünü ve mikro ithalata karşı yeni tedbirlerin hayata geçirileceğini açıkladı. KOBİ’lerin e-ihracat yarışında rekabet edebilmesi adına gerekli adımların atıldığını belirten Bolat, KOBİ’lerin üretimde kalması ve istihdamlarının artması için her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti.