Bakan Şimşek açıkladı: Kayıt dışı hasılatı belirlenenin gözünün yaşına bakılmayacak!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyi en aza indirmek amacıyla yürüttüğü denetim çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alınması" prensibi doğrultusunda, Vergi Denetim Kurulu'nun büyük mükellefler üzerindeki yoğun incelemeleri kapsamında, kayıt dışı hasılat tespit edilen bir sigara üreticisine 6 milyar liralık ceza kesildi.

RANDIMAN ANALİZİ İLE KAYIT DIŞILIK TESPİT EDİLDİ

Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek için "randıman analizi" yöntemini kullanıyor. Bu yöntemde, işletmelerde kullanılan hammaddeler ve diğer üretim girdileri ile üretilmesi gereken ürünler detaylı şekilde analiz ediliyor. Bu kapsamda tütün ürünleri imalatı yapan bir firmada da randıman analizi ve kaydi envanter çalışması gerçekleştirildi. Firmanın doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi gibi veriler kullanılarak yapılan hesaplamalar sonucunda, işletmenin kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi.

6 MİLYAR LİRA CEZA

İncelemelerde, firmanın bazı belgeleri yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil etmediği, sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı tespit edildi. Bu ihlaller sonucunda firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın daha da yükselmesi bekleniyor. İncelemede ayrıca, kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve geçici verginin eksik ödendiği anlaşıldı.

VERGİ ADALETİ VE DENETİM VURGUSU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni denetim çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti. Vergi müfettişlerinin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattığını ve fiili envanter çalışması yaptığını ifade eden Şimşek, denetim yöntemlerinin devam edeceğini söyledi. Şimşek, "Bu kapsamda büyük mükelleflerimizi de yakından takip ediyoruz. Denetimlerimiz tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak sürecek. Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlıyız. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri