Bakan Şimşek 'ilk yılın muhasebesini' açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, göreve atanmasının birinci yılında ekonomi politikalarının karnesini ve gelecek hedeflerini sosyal medya hesabından paylaştı. Bakan Şimşek, "Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş dönemine giriyoruz." ifadelerini kullanarak, uygulanan ekonomik programın olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.

Bakan Şimşek, bütçe açığına değinerek, "Bütçe açığı yüksek ama deprem harcamaları hariç açığın milli gelire oranı 2023’te yüzde 1,6 gerçekleşti." dedi. Harcama disiplini, tasarruf ve vergide adalet odaklı maliye politikasına devam edeceklerini belirten Şimşek, bütçe açığını 2024’te yüzde 5’in, 2025’te ise yüzde 3’ün altına indirme hedeflerini açıkladı.

BÜYÜMEDE DENGELENME

Şimşek, büyümede dengelenmenin sağlandığını belirterek, "Net dış talebin büyümeye katkısı 5 çeyrek sonra 1,6 puan ile pozitife döndü." dedi. Güçlü iç talep nedeniyle oluşan makroekonomik dengesizliklerin giderildiğini ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR CARİ AÇIK

Cari açık konusunda önemli mesafeler kat edildiğini vurgulayan Şimşek, "Yıllık cari açık 26 milyar dolar düştü." dedi. Dış borcun sürdürülebilirliği için cari açığı yüzde 2,5’in altına indirme hedefini açıkladı ve bu doğrultuda yapısal dönüşümleri hızlandırdıklarını belirtti.

DIŞ FİNANSMANA ERİŞİM

Bankaların dış borç çevirme oranlarının iyileştiğini belirten Şimşek, "Bankaların dış borç çevirme oranı yüzde 96’dan yüzde 153’e, reel sektörün yüzde 73’ten yüzde 118’e yükseldi." dedi. Uzun vadeli, sermaye benzeri dış finansmanı artırmanın önemli hedefleri arasında olduğunu ifade etti.

REZERV BİRİKİMİ

Merkez Bankası rezervlerinin önemli ölçüde arttığını belirten Şimşek, "Merkez Bankası brüt rezervleri 44 milyar dolar artarak 142 milyar doları aştı. Swap hariç net rezervler pozitife döndü." dedi.

KKM’den Çıkış

Kur Korumalı Mevduat (KKM) stokunda önemli bir azalma olduğunu belirten Şimşek, "KKM stoku 1,2 trilyon TL azaldı. TL mevduatın toplam içindeki payı 16,2 puan arttı." dedi ve KKM stokunu kademeli olarak azaltmaya devam edeceklerini vurguladı.

DEZENFLASYON SÜRECİ

Enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren Şimşek, "Yıllık enflasyonda en yüksek seviye geride kaldı. Enflasyonda belirgin ve kalıcı düşüş dönemine giriyoruz." dedi. Piyasanın 12 ve 24 ay sonrası enflasyon beklentilerinin olumlu seyrettiğini belirtti.

GÜVEN ARTIYOR

Ekonomik güven göstergelerinde iyileşme yaşandığını belirten Şimşek, "Risk primimiz CDS 440 baz puan düştü. Kredi notumuz arttı, görünümümüz pozitif." dedi.

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ SÜRECİ

Kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede önemli adımlar atıldığını belirten Şimşek, "Teknik çalışmalar tamamlandı, yerinde denetim yapıldı. Teknik rapor olumlu." dedi.

YAPISAL DÖNÜŞÜM

Yeni sanayi politikaları ve yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımlar attıklarını belirten Şimşek, "İkiz dönüşümü hızlandırıyoruz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ile uluslararası doğrudan yatırımları artırmayı hedefliyoruz." dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri