Bakan Şimşek'ten tasarruf açıklaması: ''Deprem bölgesi hariç''

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, bölgenin yaralarını sarmak ve yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan toplamda 3,8 milyar dolarlık finansman sağlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye sağlanan dış kaynak akışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sonrasında, bölgenin yeniden imarı için uluslararası kuruluşlardan uygun koşullu dış finansman sağlanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü belirtti. Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası'ndan deprem bölgesinde gerçekleştirilen sağlık altyapı harcamaları için ek 250 milyon euro finansman sağlandığını ifade eden Şimşek, bu krediye ilişkin anlaşmanın dün Bakanlıkça imzalandığını bildirdi. Geçen yıl da aynı amaçla 250 milyon euroluk bütçe finansmanı sağlandığını hatırlattı.

FİNANSMANIN KULLANIM ALANLARI

Sağlanan bu finansmanın, depremden etkilenen yerleşim yerlerinde iyileştirme ve yeniden imar ihtiyacını karşılamak ve sağlık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlamak amacıyla kullanılacağını vurgulayan Şimşek, konut inşası, altyapı ve sağlık alanlarındaki projeler için kullanılacağını belirtti.

JAPONYA ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ AJANSI'NIN KATKISI

Şimşek, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'ndan da "Türkiye Deprem Sonrası Yeniden İmar Çerçeve Projesi" kapsamında kullanılmak üzere 60 milyar yen finansman sağlandığını ve bu kredi anlaşmasının imzalandığını açıkladı. Bu finansmanın, İller Bankası'nın deprem bölgesi altyapı çalışmalarını desteklemek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kırsal konut inşası ve Sağlık Bakanlığı'nın sağlık altyapı çalışmaları için kullanılacağını söyledi.

AVRUPA İMAR VE KALKINMA BANKASI'NIN DESTEĞİ

Bakan Şimşek, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın deprem bölgesi için 1,5 milyar euroluk finansman paketi açıkladığını hatırlatarak, Dünya Bankası, Avrupa Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Asya Altyapı Yatırım Bankası'ndan da bu amaçla dış finansman sağlandığını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN POTANSİYELİNE OLAN GÜVEN

Mehmet Şimşek, bugüne kadar deprem bölgesinde yaşanan acıları hafifletmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için toplamda 3,8 milyar dolarlık dış finansman sağlandığını belirtti. Sağlanan bu kaynakların, Türkiye'nin potansiyeline olan güvenin ve uluslararası normlara uygun, rasyonel politikaların bir göstergesi olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri