Bakan Tunç, yeni yargı reformu paketiyle, özellikle toplumda infial yaratan suçlara yönelik alt ve üst ceza sınırlarının yeniden belirleneceğini belirtti. Trafik güvenliğini tehlikeye atan ihlaller, ruhsatsız silah bulundurma gibi suçlara karşı sert tedbirler alınacağını vurgulayan Tunç, “Bu suçlara ilişkin cezaların caydırıcılığını artırmak için alt sınırları yeniden değerlendiriyoruz. Bu sayede kamu düzenini bozucu eylemlere karşı daha etkin bir yargılama süreci sağlanacak,” dedi.
DURUŞMA SÜREÇLERİ KISALACAK
Yargı sürecinde uzun süren duruşmaların mağduriyet yarattığına dikkat çeken Tunç, yeni düzenlemelerin yargılamaları hızlandıracağını belirtti. Tunç, “Yargı reformunda, uzun süren duruşmaları sona erdirecek adımlar atıyoruz. Amacımız, vatandaşların yargıdan hızlı ve etkili bir şekilde faydalanmasını sağlamak,” şeklinde konuştu.
SOSYAL MEDYADA DEZENFORMASYONLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR
TUSAŞ’a yönelik gerçekleşen terör saldırısının ardından sosyal medyada dezenformasyon içerikli görüntüler paylaşanlara karşı soruşturma başlatıldığını açıklayan Bakan Tunç, bu kapsamda 9 ilde 30 kişi hakkında işlem başlatıldığını belirtti. Ayrıca, sosyal medya platformu X’in (eski adıyla Twitter) mahkeme kararlarına uyum sağlamaya başladığını dile getirdi. Tunç, “Suç içeren paylaşımlara karşı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gerekli yasal işlemler yapılmaya devam ediyor,” ifadelerini kullandı.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ YOLDA
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin tamamlandığını açıklayan Tunç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belgeyi yakın zamanda kamuoyuna sunacağını bildirdi. Yeni strateji belgesi ile yargıda cezasızlık algısının ortadan kaldırılacağı ve denetimli serbestlikte cezaların etkinliğinin artırılacağı ifade edildi.