Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son 22 yılda arıcılığın geliştirilmesi ve bal üretiminin artırılması amacıyla birçok proje hayata geçirildiğini belirtti. Bu kapsamda, Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Hayvancılık Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sunulan Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinin, arıcılara önemli bir dijital rehberlik sağladığını ifade etti.
Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nda arıcılıkla ilgili birçok veri ve bilginin bulunduğunu belirterek, haritanın arıcılar için önemli bir kaynak olduğunu dile getirdi. Haritada, ülke genelindeki üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi, kovan başı bal verimi gibi bilgilerin yer aldığını ve ayrıca bal çeşitlerinin dağılımı, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri gibi detayların bulunduğunu açıkladı.
Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nda yapılan güncellemelerden birinin de bal ormanı sayısının artması olduğunu belirterek, ülkede 2023 itibarıyla 796 adet bal ormanı bulunduğunu ifade etti.
Son olarak, Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'na yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten illerin de eklendiğini söyledi. Bu çalışmaların arıcılıkla uğraşan üreticilere kapasite hakkında daha fazla bilgi sağlamayı amaçladığını ve bal üretiminde verimliliği artırmayı hedeflediğini belirtti.
Yumaklı, şunları kaydetti:
"Yapılan güncellemeyle Türkiye Arıcılık Haritası'na yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten iller de eklendi. Ülkemizde coğrafi işaret alan 29 tescilli bal çeşidi bulunurken 27 bal da başvuru aşamasında tescil almayı bekliyor. Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Muğla, Ordu, Ankara, İzmir, Mersin ve Düzce illerimizde de damızlık ana arı üretimi yapılıyor. Tüm bu çalışmaları, arıcılıkla uğraşan üreticilerin ülkenin sahip olduğu kapasiteyi daha yakından tanıyarak bilgi sahibi olması amacıyla yürütüyoruz. Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliğimizi daha da ileriye taşımaya yönelik projeler geliştirmeye, desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz. 2023'te 80 bin 479 arıcımıza 473 milyon 22 bin lira destekleme ödemesinde bulunduk. Bu minvalde, güncellenen Türkiye Arıcılık Haritamızın üreticilerimiz için her yönden yol gösterici olmasını ve üretimlerine güç katmasını temenni ediyorum."