Bakan Yumaklı: ''Bugüne kadar 37 ata tohumumuzu tescil ettirdik''

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Dünya Toprak Günü dolayısıyla Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğü'nde basın mensuplarıyla buluştu.

Bakan Yumaklı, dünya nüfusunun sürekli arttığını ve kullanılabilir tarım arazilerinin azaldığını vurgulayarak, bu durumun toprağın sürdürülebilir bir şekilde kullanılma zorunluluğunu ortaya çıkardığına işaret etti.

7 MİLYON HEKTAR ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yumaklı, gıda ihtiyacının yüzde 95'inin topraktan karşılandığını vurgulayarak, toprağın yaşam için hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Tarım alanlarının amacı dışında kullanımını önlemek için düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Ayrıca, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engellemek amacıyla yasal düzenlemeler hayata geçirildiğini ve 7 milyon hektar arazi toplulaştırması gerçekleştirildiğini söyledi. Bu rakamın yakın zamanda 9 milyon hektara çıkartılacağını belirten Yumaklı, 440 büyük ova alanını tarımsal sit alanı olarak ilan ettiklerini ve bu sayıyı 500'e çıkarma çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

YÜZDE 50 HİBE DESTEĞİ SAĞLANDI

Yumaklı, toprağı sürdürülebilir ve verimli bir şekilde artırmanın önemini vurgulayarak, çiftçilere su erozyonu ve çoraklaşma karşı koruma için yüzde 50 hibe desteği sağladıklarını belirtti. Ayrıca, verimli sulama sistemlerini teşvik ederek su tasarrufunu desteklediklerini ifade etti. Yumaklı, kurak alanlarda doğrudan anıza tohum ekmenin avantajlarından bahsederek, bu yöntemin geleneksel yöntemlere göre daha maliyet etkin ve toprağı dış etkilerden koruyucu olduğunu söyledi.

TARLA BİTKİLERİNDE 953 BAHÇE BİTKİLERİNDE 1027 TOHUM GELİŞTİRİLDİ

Yumaklı, burada ekilen tohumun TAGEM tarafından geliştirilen yerli ve milli ekmeklik buğday tohumu Bayraktar olduğunu belirtti. TAGEM aracılığıyla tarla bitkilerinde 953, bahçe bitkilerinde 1027 tohum geliştirdiklerini açıkladı. Sertifikalı tohum üretimlerini 21 yıl önceye göre 10 kat artırdıklarını vurgulayan Yumaklı, ülkede kullanılan tohumların yüzde 97'sinin yerli üretim olduğunu ve 97 ülkeye tohum ihraç ettiklerini ifade etti. Ayrıca, yerel tohumları koruma altına alarak ıslah çalışmalarında kullandıklarını ve bugüne kadar 37 ata tohumlarını tescil ettirdiklerini belirtti. Yumaklı, ata tohumu üretiminin veya sertifikalı ata tohumlarının satışının yasaklanmadığını vurgulayarak, bu konuda zaman zaman yanlış bilgilerin dolaştığını ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri