Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ramazan ayı öncesi denetimleri sıklaştırdıklarını ifade ederek, ramazan ayına özgü olarak 7 bin 500 çalışanın sahaya tekrar çıktığını dile getirdi.
AK Parti Konya İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında konuşan Yumaklı, Konya'nın hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde Türkiye'nin gıda ihtiyacını karşılayan en önemli şehirlerinden biri olduğuna işaret etti.
Son 21 yılda Konya'ya tarım, orman ve su konularında 189 milyar lira yatırım yapıldığını belirten Yumaklı, Konya'nın potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışmalara devam edileceğini vurguladı.
Yumaklı, son aylarda tarımda özellikle bazı konuları çözüme kavuşturmak ya da iyileştirmek adına devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdiklerini anımsattı.
İşlenmeyen arazilerin üretime kazandırılmasıyla ilgili gerekli altyapı çalışması bittiğini söyleyen Yumaklı, 2 yıl üst üste işlenmeyen tarım arazilerinin 2 yıl sonra mülkiyeti sahiplerinde kalmak üzere bakanlık tarafından kiraya verileceğini aktardı.
Yumaklı, şu ana kadar yaklaşık 4,6 milyon dekarlık ilave arazi için de çiftçi kayıt sistemine kaydolmak üzere başvuru geldiğini de belirtti.
Sözleşmeli üretimin de yeni bir konu olmadığını ama uygulamada istedikleri rakamları bulamadıklarını vurgulayan Yumaklı, farklı sektörlere ait 7 tip sözleşme yaparak bakanlığın garantörlüğünü koyduklarını, tarımsal üretim planlamasını eylülde, hayvansal üretim planlamasını da 2024 başında devreye koymayı hedeflediklerini
Hayvancılık yol haritasını kısa süre önce açıkladıklarını anımsatan Yumaklı, üretim planlamasından hayvan hastalıklarıyla mücadeleye, ıslah planlarından gençlerin ve kadın girişimcilerin sektörde yer almasında, aile işletmelerinin desteklenmesine kadar bütün unsurları kapsayan bir yol haritası olduğunu dile getirdi.
Yumaklı, AK Parti hükümetleri olarak kalıcı çözümler üretmeye odaklandıklarını
Bakanlık olarak sorumluluk alanlarından birinin vatandaşın güvenilir gıdaya ulaşımını sağlamak olduğuna değinen Yumaklı, Bakanlık olarak 2023 yılında 1 milyon 300 bin gıda denetimi yapıldığını kaydetti.
Bu denetimlerde 18 bin 948 işletmeye idari para cezası uygulandığını belirten Yumaklı, 2024'te de denetimlerin hız kesmeden devam ettiğini ifade etti.
RAMAZAN KOLİLERİ DE DENETLENECEK
Başta ramazanda tüketimi çok fazla olan un ve unlu mamuller, pasta ve tatlılar, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi hususlarda yoğun denetimlerimiz de başlamış durumda olduğunu anlatan Yumaklı, ramazan kolilerine yönelik denetimlerin de olacağını, etiket ve son tüketim tarihlerini inceleneceğine işaret etti.
Bakan Yumaklı, en büyük gıda denetçisinin halkın kendisinin olduğunu her zaman vurguladıklarına işaret ederek, "Buradan da bir kez daha ifade edelim, vatandaşlarımızın karşılaştıkları herhangi bir problemi, her türlü iletişim vasıtasıyla bakanlığımıza iletmeleri halinde anında bunlarla ilgili gerekli aksiyon, gerekli tedbir alınacak."