Bakanlık açıkladı: Vergi ceza oranları artıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi incelemeleri ve yeni vergi düzenlemeleri hakkında bilgilendirme yaptı. Bakanlık, mevcut durumda 2 bin 815 büyük vergi mükellefinin yüzde 27’sinde vergi incelemelerinin devam ettiğini ve bu oranı gelecek dönemde artırmayı planladıklarını duyurdu.

Açıklamada, Vergi Denetim Kurulu'nun risk analiz sistemine dayanarak yaptığı tespitler sonucunda, büyük mükelleflerin yüzde 27'sinde vergi incelemelerinin sürdüğü belirtildi. Ayrıca, sürekli zarar beyan eden ve beyanları riskli olarak değerlendirilen 735 mükellef üzerinde de incelemelerin yapıldığı ifade edildi. Vergi inceleme sonuçlarının mükellef büyüklüklerine göre tespit edilerek yıllık faaliyet raporunda kamuoyuyla paylaşılacağı bilgisi verildi.

Yeni düzenlemelere göre, istisnalar nedeniyle vergi yükümlülüğü oluşmayan mükellefler için yurt içi asgari kurumlar vergisi getirileceği açıklandı. Bu düzenleme ile, kazançlarından istisna ve indirimler düşüldüğünde vergi yükümlülüğü çıkmayan mükellefler, indirimler düşülmeden önceki kazançları üzerinden yüzde 10 oranında asgari vergi ödeyecekler.

Bakanlık açıklamasında, vergi ceza oranlarının artırılacağı, bazı istisna ve indirimlerin kaldırılacağı ve kayıt dışı ekonomi ile daha etkili bir şekilde mücadele edileceği belirtilirken, vergi mahremiyeti gereği mükellef bazında detaylı bilgi paylaşımının mümkün olmadığı ifade edildi. Ancak, haberlere konu olan mükelleflerin kendi durumları hakkında açıklama yapabilecekleri belirtildi.

Vergide adaletin güçlendirilmesi ve kayıt dışılıkla mücadelenin devam edeceği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri