Bakanlıktan tüm çalışanları ilgilendiren düzenleme: Çalışma saatleri değişiyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye'de sosyal güvenlik mevzuatını yeni nesil esnek çalışma modellerine uyumlu hale getirmek için adımlar atıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılacak düzenleme ile çalışma saatleri kısaltılarak iş gücünün korunması, halk sağlığına katkı sağlanması, verimliliğin artırılması ve ailelere daha fazla zaman ayırabilme imkânı hedefleniyor.

Ülkemizde genel olarak iş kanunlarına göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Ancak özellikle pandemi sürecinde esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini azaltma ve farklı düzenlemeleri masaya yatırmış durumda.

Sabah gazetesinde yer alan haberde, Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın çalışma saatlerinde tarihsel bir azalma eğilimi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu doğrultuda yapılan araştırmalar, uzun çalışma saatlerinin engellenerek iş gücünün korunması, halk sağlığına katkı sağlanması, verimliliğin artırılması ve ailelere daha fazla zaman ayrılması hedefinin belirgin olduğunu vurguluyor.

Şu an yasal olarak haftada en fazla 45 saat çalışılabiliyor. Ancak çalışma günleri, işyerinde uygulanan sözleşmelere veya işyerinin politikalarına göre farklı şekillerde düzenlenebiliyor. Örneğin, haftalık çalışma günleri 5 gün olarak belirlenip her gün 9 saat şeklinde eşit dağıtım yapılabilir. Ayrıca işveren ve işçi arasında, bu sürenin altında bir çalışma düzenlemesi de mümkün olabilir.

Bakanlık, koronavirüs sürecinde esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygın hale gelmesiyle harekete geçti. çalışma sürelerinin azaltılması kapsamında yakın gelecekte farklı formüller kapıda. Çalışma saatlerinde tarihsel olarak azalma bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri